Може би се чудите дали имате качествата да станете страхотна майка в бъдеще. Ще ви покажем как да придобиете петте най-важни качества.

„Някои хора притежават черти на характера, които ще им помогнат да станат добри родители” - обяснява американски детски психолог. Според неего, много жени развиват тези качества с времето. Но е възможно и сами да ги събудите, така че да сте готова за едно бъдещо майчинство.

Силна интуиция

Разбирате ли по езика на тялото кога мъжът до вас е разстроен? Познавате ли кога колежката ви е под стрес само по промяната на изражението й? Тъй като децата не могат да изразят с думи как се чувстват „е важно да разпознавате индиректните сигнали, за да разберете от какво се нуждае вашето бебе”, обяснява д-р Шилър.

Изпробвайте интуицията си като отделите минутка, за да почувствате хората, преди те да ви излеят чувствата си. Ще се изненадате колко много информация получавате от вътрешното си усещане. Когато станете майка ще умеете да долавяте и най-слабите сигнали.

Родителските грижи ви се удават

Жените, които глезят мъжете си или които дават мъдри съвети на приятели в труден момент могат да станат идеални родители. „Това показва, че сте способни да успокоявате другите” – твърди Шилър. За да стимулирате грижовността си опитайте да помогнете, когато някой ваш близък е подтиснат – не се задоволявайте само да го попитате дали е добре. Прегърнете го и му помогнете да намери решение.

Способността да запазите спокойствие

Всички понякога се изтощаваме, но жените, които контролират емоциите си ще бъдат най-добри майки. „Те най-вероятно няма да си го изкарват на децата” – обяснява д-р Даниела Монталто, психолог в Центъра за изследване на детското развитие в Нюйоркския университет.

За да тренирате способността си да оставате спокойни, се опитайте да гледате ставащото от различна гледна точка. Повечето неща, които ни изкарват извън равновесие, не си заслужават да превъртаме. А когато стресът се натрупа се заемете с някаква дейност, която ви отпуска, като например тренировка във фитнеса.

Готовност да поискате помощ

Когато една добра майка се заеме с нещо прекалено сложно, с което не може да се справи сама, тя не се срамува да помоли за помощ. Затова започнете да търсите помощ, когато се чувствате претоварени, например кажете на мъжа до вас, че трябва да ви помага повече с къщата.

Игривост

Особено важна черта на добрия родител е, че се забавлява. „Така общуването с децата става по-добро и ставате част от света им” – обяснява Монталто. Ако ви е трудно да освободите своята безгрижна страна, се съсредоточете върху това какво усещате, а не върху това, че изглеждате глупаво. Ще се отпуснете и ще изживеете пълноценно този момент. Точно както правят децата.