Всяко едно новогодишно тържество се базира на новогодишната трапеза.

Как да изненадате гостите си и едновременно с това да не “ядосате” знака на 2011 година?

Представяме ви няколко рецепти, които ще допаднат на всеки един Заек.

Какво трябва да има на масата задължително?

Символът на 2011 година е Заекът – тревопасно животно. Затова правилото за съставяне на менюто за новогодишната трапеза е – възможно най-много зеленчукови и плодови салати и просто зеленчуци и плодове. Зайците обичат броколи, спанак, грах, карфиол и маруля, затова можете смело да добавяте тези продукти в салатите си. Сигурно много хора вече са се “преситили” на тежки майонезени салати, така че им предложете алтернатива – например салата “Цезар” (която по оригинална рецепта се прави без месо), гръцка салата или пък зелена салата с авокадо и чери-домати.

Ако сте замислили тържество с шведска маса, подходящ вариант ще са нарязаните зеленчуци (краставици, моркови, чушки), поставени в цветни пластмасови чашки – леко зеленчуково предястие. Зеленчуците може да се топят в различни сосове – гуакамоле или пък сос от извара и кисело мляко с пресен копър и магданоз (и евентуално чесън).

Непременно украсете всичките сервирани ястия със зеленина – магданозът ще е най-добрият ви приятел за това. Но не прекалявайте – два-три стръка ще са достатъчни. Погрижете се да има пресни зелени подправки за всичко – зелен лук, копър, босилек. Купете ги предварително и ги сложете в чаша с вода, за да не повяхнат.

Разбира се, на масата не бива да има заешко – нали не искате да ядосате символа на новата година? Но не е нужно да изключите всички месни ястия от менюто на празничната трапеза – според една от версиите годината на Заека е всъщност годината на Котката. А котките обичат месо и риба, така че можете да спокойно да си отпуснете фантазията в тази насока. Традиционни решения са печеното пиле и печената пуйка – цели разбира се.

Зайците с удоволствие ядат различни плодове, като предпочитат най-вече ябълки и круши. Непременно направете плодова салата от тези плодове, плюс горски – малина, боровинки, къпини. Заекът ще е доволен, децата ви също. Сложете на празничната трапеза и купа с плодове (ябълки, круши, грозде), а до нея – връзка моркови. Това определено ще се хареса на Заека. Не е зле да сервирате и купичка с просо, жито или ечемик, както и да добавите към салатите кълнове (пшенични, соеви и т.н.) – те съдържат много витамини и полезни вещества (калций, калий, хром, мед), и то в по-големи количества, отколкото в непокълналите зърнени култури. Не забравяйте обаче,че кълновете са нетраен продукт.

Рецепти, които ще допаднат на Заека:

Класическа салата Цезар

Зелена салата с авокадо

Кошничка с броколи и спанак

Сладкиш от моркови

Плодова салата