Жените, които ядат много червено месо, може да се окажат изложени на повишен риск от инсулт, сочи ново проучване, обхванало повече от 30 000 шведки.

Изследователите открили, че тези, които консумират най-малко 102 грама месо дневно, били 42% по-застрашени от инсулт заради блокиране на притока на кръв в мозъка в сравнение с представителките на нежния пол, които ядат по-малко от 25 грама червено месо всеки ден.

Богатото на тежки меса меню е свързано с редица неблагоприятни ефекти, включително и повишен риск от някои видове рак, сърдечни заболявания и високо кръвно налягане.

Учените установили още, че червеното месо увеличава риска от инсулт при непушачките и жените без диабет, но не и при пушачките и диабетичките.

Опасността от мозъчен инцидент при дамите, които не страдат от захарна болест и не употребяват цигари, е с 68% по-голям, пише Ройтерс.