Най-препоръчваното месо за диети безспорно е бялото пилешко, но това невинаги е правилно.
Всъщност, често се оказва, че в него има по-голям процент мазнини, отколкото в немазно червено месо.
Диетолози обясняват този мит с факта, че в миналото обикновено телешкото и свинското са били нарязвани така, че винаги да има и тлъстини в пържолата.
Днес обаче ситуацията е доста различна и всеки може да си избере чисто червено месо без допълнителни мазнини.
Така например една говежда пържола има само 5 грама мазнини на 100, докато в пилешкото бутче може да се съдържат до 9 грама за същото количество. Ако не отстраните кожата, мазнините бързо нарастват и до 15-20 грама.
Дори в 100 грама свинско месо може да има не повече от 12 грама мазнини, ако е обработено добре.