Норвежката сьомга е не само вкусна, но и много полезна.

Приготвя се по различни начини, особено популярна е в осолен или пушен вид. Прясната сьомга обаче също не е за пренебрегване.

Любителите на рибата ще си оближат пръстите само при вида на норвежка сьомга на скара, а всяка една трапеза ще се разнообрази приятно със салата от варена сьомга. Прясната сьомга е подходяща за приготвянето на стотици ястия, които ще впечатлят дори и най-изтънчените кулинари.

Необходими продукти (4 порции):

* 700 гр. филе от норвежка сьомга без кожа
* 1 супена лъжица едра сол
* 4 супени лъжици ситно накълцани бадеми
* 4 супени лъжици ситно накълцани лешници
* 4 супени лъжици сусамено семе
* 2 супени лъжици счукан кориандър
* 1/2 чаена лъжица черен пипер
* 1-2 супени лъжици зехтин

За гъбената гарнитура:

* 300 гр. печурки
* 4-8 глави арпаджик
* 1 супена лъжица краве масло
* 1 супена лъжица зехтин
* 2 супени лъжици оцет “балсамико”
* 75 мл. вода
* сол, черен пипер
* 2 супени лъжици ситно накълцан магданоз

Начин на приготвяне:

Сьомгата се нарязва на четири парчета с еднакъв размер. Посолява се и се оставя за около 5 минути. После солта се измива, а филетата се подсушават. Фурната се загрява до 170 градуса.

Бадемите, лешниците, сусамът, кориандърът и пиперът се смесват и се разпределят върху четирите парчета сьомга. Коричката от ядки се поръсва със зехтин и филетата се поставят във фурната върху хартия за печене. Пекат се около 8 минути.

Печурките се измиват и се нарязват на кубчета. Арпаджикът се обелва и измива, без да се реже. Гъбите и лукът се запържват в смес от краве масло и зехтин за около 5 минути.

В тигана се добавят оцетът и водата, след което сместа се задушава до омекване на луковиците. Подправя се със сол и пипер, поръсва се с магданоз и се разбърква.

Филетата сьомга се сервират в затоплени чинии, гарнирани с гъби отстрани.