Пазаруването до припадък може би е вредно за бюджета ви, но пък за сметка на това е изключително полезно за здравето.

Това са установили и изследователи от Великобритания.

Учените са стигнали до извода, че тършуването из магазините и носенето на тежки чанти, пълни с новите желани покупки, може да изгори над 1600 килокалории (385 калории) за седмица. Това се посочва в статия на британския „Daily Telegraph“.

За целите на проучването били тествани с педометър пет мъже и пет жени, както и още 2 000 шопинг маниачки, за да се изследват в дълбочина ползите от обиколките по моловете.

Така изследването установило, че средно жените изминават общо 4 километра в суетене около магазините за общо 2 часа и половина на седмица, докато мъжете изминават около 2, 4 километра за около 50 минути седмично пазаруване.

Ето защо екипът, провел тестовете, твърди, че жените обожават пазаруването и с удоволствие ще прекарат часове, кръстосвайки улуци и молове, като по този начин си правят страхотна фитнес тренировка, пише ezine.bg.

Все пак тези факти са все още неосъзнати от пристрастените към моловете. Те правят около 7 300 крачки на ден, което е доста добре, при положение, че здравните експерти препоръчват движение от поне 10 000 крачки дневно. Въпреки това 63 % от тестваните жени не смятали, че пазаруването може да „мине“ за тренировка.

Минималните времеви изисквания, за да поддържате добро здраве, са 30 минути „умерено“ движение (като например вървенето).