Необходими продукти:
За блата:
• 6 бр. яйца
• 1 ч.ч. пресято брашно
• 1 ч.л. бакпулвер
• 1 ч.ч. пресята пудра захар
• 1/3 ч.ч. прясно мляко (пълномаслено)
За млечната смес:
• 400 мл подсладено кондензирано мляко
• 300 мл кондензирано мляко без захар
• 300 мл течна сметана
• 1 с.л. ванилов екстрат или 2 ванилии
• 30 мл бял ром
За украсата:
• 2 ч.ч. сладкарска сметана
• ванилия
• пудра захар на вкус
Начин на приготвяне:
Белтъците се разбиват на сняг, захарта се добавя постепенно, след това се прибавят жълтъците един по един.
Добавят се постепенно млякото и брашното.
Тава се намазва с масло (обилно), поръсева се с брашно, изсипва се сместа и се заглажда. Пече се до златисто.
Разбиват се всички млека, ванилията и ромът на слаб огън, без да се затоплят много.
С вилица се набожда вече готовия блат, за да поеме добре млечната смес.
При заливането на тортата млечната смес трябва да е студена, а блатът топъл (или обратното) за да поеме добре. Оставя се в хладилника за около 1 час.
Разбиват се двете чаши сметана, подслажда се на вкус с пудра захар, добавя се ванилията и се украсява тортата.
Към сметановата украса се добавят плодове по избор. Сервира се, като отстрани се прибавя малко от млечната смес.