Ако търсите начин начин да се измъкне от пипалата на мощния Париж, за да видите другото лице на Франция, значи имате нужда от посещение в Château de Chantilly.

Тихо уединение и шепот на стара приказка, малка скъпоценна кутийка, от която излизат спомени, картини и звуци от миналото…

Струва ни се, че това е подходящо определение за замъка Шантили.

Казват, че посещението на място като Шато де Шантили е като да отвориш прашния сандък от тавана на бабината къща. Прашен, скърцащ и стар той крие скъпи тайни и ценни съкровища.

Замъкът се намира в градчето Шантили, на 50км от Париж. Постройката може да се раздели на две основни части – Гранд Шато (Grand Château), разрушен по време на Френската Революция и построен отново през 1870-та, и Пети Шато (Petit Château), построен около 1560-та от висшият сановник Ан дьо Монтморенси.

По негово нареждане са вдигнати седем капели, които поръчва да бъдат украсени с витражи, разказващи за любовта между Психея и Купидон и с предмети от замъка Екоен, днешния Музей на Ренесанса, който също е бил негова собственост.

Преди 1900 г. е било почти невъзможно да се получи достъп до тази приказна земя, където само „синя кръв” била добре дошла. В продължение на векове, някои от най-видните семейства в историята на Франция правят Шантили своя резиденция. Монтморенси, Франсоа I, или Анри ІІ, всеки оставя отпечатък върху това известно владение и го обогатява с всяко поколение.

Няколко интересни исторически събития са се запечатали в спомените на замъка от 17-ти век. През 1659-та година в Шантили била поставена пиесата на Люмиер "Смешните фантазьорки". През 1671-ва година Франсоа Вател, френски готвач и създател на прочутия крем Шантили, се самоубива, тъй като вследствие лошо време, доставчиците му не му донасят необходимата му риба и той не може да осигури храната за екстравагантния банкет в чест на френският крал Луи XIV.

Дворецът притежава една от най-богатите колекции от стара живопис след Лувъра, както и забележителна библиотека, съхраняващи се в постройката галерия Musée Condé. Това са 1000 живописни платна, 2500 рисунки, 30 000 книги, сред които 12 000 старопечатни и 1500 ръкописа.



Рецепта за крема Шантили

Необходими продукти:

250 гр. сметана
125 гр. пудра захар
100 мл. прясно мляко
2 пакетчета ванилия
150 гр. конфитюр от вишни

Начин на приготвяне:

Смесете сметаната и млякото и разбивайте продължително, докато сместа стане пухкава и гъста с плътност на крем. Важно е да я разбивате на студено, защото през летните жеги може да се превърне в масло от продължителното разбиване.

Прибавете към сметановата смес пудрата захар, ванилията и парче лед. Разбивайте бавно с бъркалка, за да поеме кремът колкото може повече въздух. Трябва да има гъстота така, че да се задържа по бъркалката.

След като прекратите биенето извадете парчето лед и се прибавя ванилията. Сложете крема на студено. Сервирайте с няколко лъжички конфитюр от вишни или поръсен с настърган шоколад.

Крем Шантили е подходящ за различни торти, плодове, еклери и др.