При смените на сезоните кожата ни е изправена пред множество различни предизвикателства. Значителните температурни промени често „взимат жертви”, освен ако не се научим как да се адаптираме към тях.

Ако зимният сезон се оказва твърде труден за кожата, настъпващата пролет е обещаното ново начало за нея. За щастие, да имаме безупречна кожа е много по-лесно през по-топлите месеци, тъй като тя е подложена на по-малко агресивни влияние от страна на околната среда.

Създаването на ефективна програма за грижа за кожата може да изисква малко повече работа в началото, но след като свикнете ще започнете да виждате резултатите от нея и всичко ще стане значително по-лесно.



Хидратирането по принцип е един много важен аспект, на който трябва да обръщаме внимание. Въпреки, че редовното хидратиране е точно толкова важно през пролетта, колкото и през зимата е желателно да сменим хидратиращите продукти с по-леки.

Много богат овлажняващ продукт може да е вършил добра работа за кожата ви през зимата, но веднъж качат ли се температурите кожата ще започне да се омазнява повече.

Използването на тежък продукт все още е добра идея за местата от тялото ви, които са склонни към изсушаване, но все пак смяната на продукта остава наложителна. Ако не искате да си купувате нов, смесете стария с малко розова вода, за да го олекотите.



Тези, които имат мазна кожа ще поискат да се сдобият с матиращ гел, който със сигурност ще послужи като една добра основа за доста издържлив грим.

За тези, които са с други видове кожи идеята не е добра, тъй като тези гелове могат да изсушват прекалено много. Ако сухотата е проблем, препоръчваме ежеседмични маски за лице, за да можете да се сдобиете с естествен блясък и в същото време да подхраните кожата.

Слънцезащитните продукти остават абсолютно задължителни през по-топлите месеци, така че да потърсите лосион, който да ви предпазва и да е със слънцезащитен фактор поне 20 е повече от препоръчително.

Ако търсите мултифункционални продукти добра идея е овлажнител със слънцезащитен фактор.

Важно е и да обръщате внимание на зоните, които често биват забравяни, като задната част на ушите, усните, пръстите.

Ако си запишете час за преглед на кожата при дерматолога си, може бързо да разберете какви проблеми са се появили или евентуално бихте имали вбъдеще.



Докато си купувате подходящи продукти за грижа за кожата е важно да помислите за потенциалните проблеми, с които ще се сблъскате през топлия сезон. Ако слънцезащитните продукти често провокират акне, си купете нещо с активни съставки като авобензон или оксибензон.

По-малко мазните продукти също са добър избор. Експериментирането с различни основи може да се окаже умно решение, тъй като цветът на кожата ви със сигурност ще се промени през идните месеци.

Задължителният ритуал, който не трябва да пренебрегвате е редовното ексфолиране. Изберете нежен ексфолиант, който няма да дразни кожата и се уверете, че не използвате прекалено много от него. След него нанасяйте нежен лосион, за да отстраните омазняването и да избегнете раздразнения.

Отделно от основната грижа за кожата е важно също да се погрижите и за гримирането. Бъдете в крачка с най-новите тенденции и изберете по-светли нюанси. Това ще ви помогне да преоткриете красотата си и да подчертаете предимствата на лицето си.

Не на последно място, обръщайте внимание на режима си на хранене и редовните тренировки. Това със сигурност ще се отрази добре на начина, по който изглежда кожата ви. Уверете се, че включвате изобилие от сезонни плодове и зеленчуци, пиете достатъчно вода и тренирате редовно, за да подобрите вида на кожата си отвътре.