Жените сме особени същества – физическата болка обикновено ни плаши, но в името на красотата сме готови на какви ли не неща.

Ако заговорим за предотвратяване появата на бръчки, ставаме по-жертвоготовни от всеки литературен герой, който ви хрумне.

Готови сме да правим йога всеки ден, да ядем коренчета, да се потим във фитнеса, после в парната баня и изобщо да не близваме любимото си вино.

В името на красивата и стегната кожа използваме толкова козметични продукти, че когато отворим шкафа или леко закачим рафта, върху нас се изсипва лавина от тубички и шишенца.

Но, както можете да се досетите, формулата на младостта е съвсем проста – важна е хидратацията. Това е изводът от първото по-продължително иследване в тази насока.

То е продължило 8 години, а резултатите показват, че жените с добре хидратирана кожа получават по-бавно трайни и дълбоки бръчки.

В проучването били включени 112 жени на възраст между 10 и 72 години, които били заснети в началото усмихнати и със сериозно изражение. Били измерени и нивата на хидратация на кожата, а в края експертите повторили всичко това и започнали своя анализ.

Откритията им показват, че бръчиците на типичната 28-годишна жена със суха кожа ще нараснат с 52%, докато навърши 36.

Ако тя обаче поддържа кожата си добре хидратирана, този процент ще намалее до 22 за същия период от време.

Овлажняващите кремове имат свойството да задържат водата в клетките и това се оказва от решаващо значение. Консумирането на вода в големи количества също е важно, но не е достатъчно за поддържането на красива кожа.

Специалисти съветват да се използват комбинирани кремове които не само овлажняват, но защитават клетките и от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето. Това гарантира максимален защитен ефект за кожата.