Много козметични компании създават балсами, които подхранват устните, но освен това предизвикват зависимост, предупреждават експерти от Калифорния, цитирани от агенция БГНЕС.

Балсамът за устни е предназначен да предпазва женските устни от неблагоприятните климатични условия, да придава блясък и мекота.

Експертите предупреждават, че през студеният сезон някои балсами причиняват химическа зависимост, която въздейства на мозъка.

До този извод достигнали учените след провеждането на експеримент, в който участвали 156 жени на възраст между 23 и 45 години. Резултатите сочат, че 69% от жените, които редовни използват балсам за устни, започват да чувстват физически и психически дискомфорт.

Това може да доведе до сериозни проблеми на кожата в областта на устните, обясниха дерматолозите.

Независимо дали устните са изложени на сухата лятна горещина или на острия студ през зимата, често нежната им кожа първа бива наранена от суровите климатични условия. Затова ето няколко природни продукти, препоръчани от hospital.bg, с които можете да подобрите състоянието им, без да получавате зависимост:

Мед



Това е чудесен избор за третиране на вашите изпръхнали устни, защото той има свойството да овлажнява и лекува кожата. Освен това пчелният мед има и антибактериални свойства, и така предпазва устните от инфектиране.

Слагайте мед на устните си вечер, преди да си легнете или във всеки удобен момент вкъщи. Ако го оставите да действа половин час, той ще успокои наранената кожа и ще я излекува, достатъчно е само да повторите няколко пъти.

Зехтин



Зехтинът е подходящ за овлажняване на сухата кожа на устните. Пазарът предлага големи възможности за избор на различни продукти, съдържащи зехтин и пчелен восък едновременно. Те са предназначени за употреба при по-сериозно наранени от студа устни.

Алое Вера



Ако устните ви са напукани и много изсушени от излагането на силните слънчеви лъчи, алое вера е добър избор за изглаждане и охлаждане на изгорената кожа. Използвайте естествения сок на растението, директно от откъснатия лист или намерете подходящ балсам със съдържание на чисто алое вера.