Дали да откажете цигарите или не, това е въпрос, който трябва да решите сами. Безсмислено е да ви убеждаваме и навиваме.

Така че просто ще ви дадем полезни съвети, които ще ви помогнат да ограничите вредното влияние на тютюнопушенето върху вашите красота и здраве.

Първо нека се погрижим за кръвоснабдяването, тъй като пушенето предизвиква стесняване на кръвоносните съдове в горния слой на кожата. Капилярите стават по-крехки, в резултата на това се нарушава микроциркулацията на кръвта в клетките и се появяват зачервявания от спукани капиляри. Може да възникне и бледност, както и кръгове или дори подути торбички под очите.

За да неутрализирате донякъде това вредно влияние на тютюна, трябва да ползвате кислородосъдържащи козметични средства. Кремовете с биофлавониди (природни съединения, укрепващи стените на кръвоносните съдове) ще ви помогнат да върнете еластичността на капилярите си, а кремовете и геловете за около очите ще ви отърват от тъмните кръгове и торбичките.

Учените твърдят, че никотинът активира ферментите, които се унищожават от колагена – веществото, отговарящо за еластичността на кожата. Затова при пушачките кожата по-бързо губи своята еластичност, появяват се преждевременни бръчки и се размива овалът на лицето. За да разрешите проблема с недостига на колаген, ползвайте кремове с колаген, а след 35-годишна възраст редовно си правете листова маска с колаген – тя ще възстанови и подмлади кожата ви.

Кожата на пушачките губи по-бързо защитните си свойства, особено възприемчива е към ултравиолетовите лъчи, което довежда до появата на пигментни петна и ранни бръчки. За да се предпазите от това ползвайте козметика с UV-защитни филтри. Полезно е също така да си правите маски и да ползвате кремове с витамин F, който предпазва кожата от вредните външни въздействия. И разбира се избягвайте солариумите и продължителните слънчеви бани. За пигментните петна си правете избелващи маски.



Тъй като тютюнопушенето забавя обменните процеси в тъканите, на пушачите им се препоръчва поне 1-2 пъти седмично да си правят пречистващи маски от зелена или синя глина. Те отстраняват меко мъртвите клетки по повърхността на кожата, след което полезните вещества от кремовете и маските ще могат да проникнат по-лесно и да й придадат здрав вид.

Под влияние на никотина кожата губи част от природната си влага, става тънка и суха и има нездрав цвят. За да не се случи това, ползвайте ежедневно овлажняващи кремове, правете си редовно овлажняващи маски и ползвайте козметични продукти с енергизиращо действие.

Образуващите се в белите дробове свободни радикали окисляват клетките и водят до преждевременно стареене на кожата. Затова ползвайте козметика с антиоксиданти. Кожата изпитва особено силна нужда от витамини Е и С. Маските и кремовете, съдържащи тези витамини, заглаждат кожата, премахват малките и тънките бръчици и подобряват цвета на лицето.

Прочетете пак горните абзаци и пресметнете колко време и средства ще са ви нужни, за да предпазите кожата си от вредното влияние на тютюнопушенето. Дали няма да е по-лесно просто да откажете цигарите?