За да имате перфектна кожа, е нужно старание и полагане на непрестанни грижи. Ето и няколко стъпки, които могат да помогнат за това.

Ексфолиране със суха четка

Свалянето на мъртвия слой клетки с помощта на суха четка може да се включи в сутрешния ритуал за поддържане на кожата преди вземането на душ – сухата четка не само ефективно почиства кожата от мъртвите клетки, но и подобрява кръвообращението, като намалява подпухването.

Лекото натискане от четката успокоява въздействието на нервната система. За ексфолирането е необходима четка с мека четина от естествени материали.



Храносмилателна система

Поддръжниците на алтернативната медицина казват, че красивата, здрава кожа – това е отражение на правилно функционираща храносмилателна система. На свой ред, различните проблеми с кожата – акне, розацеа, псориазис често възникват в следствие на дисбаланса в храносмилателния тракт.

Двата най-разпространени проблема на стомашно-чревния тракт, които оказват влияние на кожата са недостига на течности и дефицита на целулоза.

Недостиг на течности

Течностите влизат в ролята на своеобразна "смазка" на храносмилателния трактд, като помагат да се изхвърлат от организма токсините и предотвратяват ленивостта на стомаха.

Дефицитът на целулоза

Менюто на повечето хора се отличава с недостиг на целулоза – средно човек употребява с храната 12 грама целулоза дневно. Още през 2002 г. американските учени доказаха, че нормалното количество целулоза в менюто на човек е 25 гр. за жените от 19 до 50 години и 21 гр. за жените на възраст над 50 години. За мъжете обема целулоза, който тряблва да се поема с храната, е още по-висок – 38 грама за мъже между 19 и 50 години и 31 грама за тези над 50 години.

Как да се включи целулозата в менюто

Добавете в хранителния режим зърнени храни
Изберете пълнозърнести храни като заместител на белите тестени продукти, зърнени храни, като например кафяв ориз вместо бял.



Ябълки

Включете в ежедневния си режим на хранене минимум по една необелена ябълка в качеството на междинно хранене

Цветно зеле

Богати на целулоза закуски
Ядки, сушени плодове, смокини, сушени сини сливи

Бобови

Незаменим източник на целулоза, бобовите допълват практически всяко горещо блюдо

Физическа активност

Застоялият начин на живот е пагубен и за здравето като цяло и за състоянието на кожата конкретно. Най-добрият подарък , който сами може да си подарите е физическата активност. Липсата на натоварване не само създава проблеми с кожата, но и предизвиква целулит, загуба на тонуса на мускулите, образуването на издутини.



Затова направете дневния си режим по-разнообразен, като не е задължително всеки ден да посвещавате по няколко часа на тренировки във фитнеса.

Затова е достатъчно:

-Ежедневно да отделяте 15 минути ходене пеша по улицата
-Да се запишете на масаж
-Да започвате утрото с кратка зарядка
-Или каквото най-много ви се нрави (йога, тичане или плувне).