Предлагаме ви 12 съвета за ефективно почистване на сухата кожа.

Задължително измиване на лицето преди лягане

Нежното почистване във вечерните часове е от съществено значение. Кожата има нужда да бъде почистена от грим, слънцезащитен крем, както и от различни бактерии, мъртви клетки, замърсяванията, на които е подложена през деня. Всички те пълнят и запушват порите, което води до възпаление. А ако кожата не е почистена преди лягане, търкането на лицето по възглавницата, провокира проникването на замърсителите още по-дълбоко в порите.

Със сапун или без?

Изсушаващите детергенти в сапуна нарушават овлажняващата функция на кожата. Свръх изсушаването е свързано с дразнене и възпаление. В състава на средствата за почистване на лице, влизат омекотяващи съставки, които не отнемат защитния мастен слой на кожата.

Какви средства за почистване са подходящи

При суха кожа се препоръчва препаратът за почистване на лицето да има добавени овлажнители. Някои дерматолози препоръчват продукти със синтетични серамиди. Те действат като естествените - задържат влагата на кожата. След почистване кожата става мека и гладка. Ако лосионът е неподходящ, има обратен ефект - изсушава кожата, тя става стегната и податлива на раздразнения. Тогава се налага продуктът да бъде сменен. Подходящи за сухата кожа са геловете без аромат, химикали и алкохол.



Кои тоалетни и козметични средства трябва да се избягват

Специалистите препоръчват да се избягват антибактериалните сапуни, които изсушават кожата. Не прилагайте и почистване с ексфолианти и гликолова киселина, които ще я раздразнят.

Избягвайте горещата вода

Взимането на душ или вана овлажнява кожата, но също така може и да я изсушава, тъй като унищожава защитния липиден слой. Горещата вода обира мазнината повече от топлата вода. Използвайте такава и при почистване на лицето. Ограничете взимането на душ или вана до 15 минути на ден, съветват специалистите по дерматология.

Нанасяйте почистващите продукти с ръце

Ако имате суха кожа, забравете за почистването на кожата с гъба или друго подобно козметично средство с груба основа. Най-нежният и целесъобразен начин за нанасяне на продуктите за почистване, е с ръце. Задължително преди процедурата, ги измийте старателно.

При почистване - леки и плавни движения

Нанесете равномерно върху лицето си продукта за почистване на лице. След това внимателно го втривайте в кожата си с върховете на пръстите, използвайки кръгови движения. Бъдете особено нежни около очите. Не забравяйте да бъдете внимателни с движенията - дори и с пръсти може да има неблагоприятен ефект върху кожата.

Защо грубите движения при почистване са противопоказни за сухата кожа
Прекаленото търкане на кожата може да доведе до дразнене и възпаление. Вместо това, изплакнете лицето си с хладка вода, след което я „потупайте“ няколко пъти с чиста и суха кърпа. Не изсушавайте изцяло кожата, за да бъдете подготвени за следваща процедура, с овлажнител.

Внимавайте с абразивните ексфолианти

Ексфолиацията премахва мъртвите клетки, което позволява на овлажнителите да провикват по-добре в кожата. Но абразивните ексфолианти могат да увредят сухата кожа, затова не е препоръчително да се употребяват повече от веднъж седмично. Избягвайте плодовите ексфолианти, защото водят до още по-силно изсушаване на кожата. Скрабовете за лице със синтетични перли са добър избор. Тези частици са сравнително еднородни по форма и съответно по-малко вредни за кожата.



Овлажняване

Овлажнителите в действителност не добавят влага на кожата. Те я задържат в нея. Хидратирайте кожата два или три пъти на ден - всяка сутрин и вечер.

Изборът на овлажнител

Препоръчително е да се избягват овлажнители, които включват аромати или ретиноиди, които са вредни за сухата кожа.

Кои овлажнители са подходящи

Мехлемите и кремовете са по-ефективни от лосионите за суха кожа. Глицеринът и попилен гликолът изтеглят водата от дълбоките слоеве на кожата. Докато вазелинът, ланолинът, минерални масла и диметиконът задържат водата като образуват фин филм върху повърхността на кожата, който възпрепятства отделянето й, пише puls.bg