Средно 15 лева излиза спазването на благовещенския ритуал - пробиване на уши, показа репортерска проверка на БТА в няколко козметични салона и медицински центрове.

Цените варират от 12 до 22 лева с включен комплект медицински обици. В повечето салони се предлага и услугата пробиване на едно ухо срещу 5-7 лева. От бизнеса отчитат ръст на записванията за празника.

По данни на столичен козметичен салон в "Младост 2" обикновено желаещите да си пробият ушите са средно 10 на месец, а на 25 март бройката достига до 15.

Основните клиенти на празника Благовец са малки момичета.

Желаещите да си пробият ушите на Благовещение са в пъти повече от всеки друг ден през годината, коментират и от столичен медицински център, който на този ден работи без часове и с удължено време.

Желателно е медицинските обици да се носят около месец, за да се избегне възпаление на ухото, съветват специалистите.

В някои от салоните обезболяват ухото, а в други извършват процедурата без предварителна обработка на висулката.

Най-често пробиването и поставянето на обиците става за секунди, след което месестата част на ухото се промива с антибиотичен препарат.

Според народното вярване дупченето на ушите на момиченцето е част от подготовката му да се превърне в мома, а после и в невеста, тъй като обиците и изобщо украшенията са женски атрибути. Слагането им бележи стъпка в поредицата преходи от детето към жената.

За българите името Благовещение, или Благовец, се свързва с думата "благо" - сладко.



Вярва се, че ако се продупчат ушите на този ден, раната ще бъде "блага", т.е. няма да се "подлюти" и ще зарасне лесно. То е и символен първообраз на първата брачна нощ.

Според народните вярвания денят на Благовещение, когато Богородица зачева, макар и непорочно, се оказва най-подходящ, за да се извърши и пробиването на ушите.

Този ритуал се извършва през пролетта, сезон, който се свързва с началото на новия живот, с очакването за бъдещо плодородие, както и с други важни момински обреди като лазаруването, пишат от vesti.bg