Автор
Woman.bg

Какво е необходимо да знаете за хроничните вирусни хепатити? (3)

Във втората част от статията ни за хроничните вирусни хепатити разбрахте за ролята на черния дроб и какви са възможните начини за предаване на вируса. Разберете от днешното ни продължение как може се предотврати разпространението на хепатит и какви методи има за установяването на хроничен хепатит.

Как може да се предотврати разпространението на хепатит?

Всеки носител на вируса на хепатит трябва да знае и спазва необходимите предпазни мерки срещу заразяване на други хора в потенциален контакт с неговата кръв и кръвни продукти.

Затова е важно да спазвате следните препоръки:

• Предупреждавайте всеки, който би могъл да влезе в контакт с Ваша кръв и телесни течности (като полов партньор, лекар, стоматолог), че Вие сте носител на хепатит;
• Ползвайте индивидуални принадлежности като самобръсначка, четка за коса и за зъби, нокторезачка и инструменти за маникюр и педикюр;
• Незабавно унищожавайте или изхвърляйте, като преди това добре опаковате, замърсените с Ваша кръв и тъканни течности тампони, превързочни материали, игли и други.
• Почиствайте откритите кожни рани с дезинфектант и ги покривайте с превръзка;
• Избягвайте травматичен полов контакт, както и такъв по време на менструален цикъл;
• Не дарявайте семенна течност, кръв, костен мозък, органи и тъкани.

Изследвайте се анонимно и безплатно за хепатит B и С. Повече информация можете да получите тук!

Какви са методите за установяване на хроничен хепатит?

Тестове за установяване на антитела срещу хепатитния вирус

Антителата са белтъци, образувани в организма, за да се борят с внесени отвън агенти и вируси. Антителата могат да бъдат оприличени на специално подготвени войници.

Срещу всеки вирус се изработват специфични за него антитела. Така, когато в организма е влязъл вирус на хепатит С, са налице антитела спрямо вируса на хепатит С. Следователно, тестът за хепатитни антитела установява специфичните за заболяването антитела в кръвта. Ако тестът е положителен, това означава, че пациентът боледува или е преболедувал хепатит С. Пробата за антитела не може да установи дали вирусът е активен.

ELISA (ензимно свързан имунодиагностичен тест) се използва най-често в началната диагностика.

Тестове за установяване размножаването на вируса на хепатит

Посредством тази методика директно се търси и доказва наличието на частици на вируса на хепатит в кръвта. Ако тестът е положителен, това означава, че боледувате от хепатит.

Най-чувствителният метод за диагностика на хепатит С е PCR-тестът (тестът, базиран на полимеразо-верижна реакция). Първият и най-често прилаган тест за хепатит С, използващ полимеразо-верижната реакция (PCR), е Amplicor®HCV.

Тестове, определящи генотипа на вируса на хепатит С

Ако се установи, че боледувате от хепатит С, лекарят ще изисква да се определи от какъв тип е вирусът във Вашия организъм. Тестът за генотип е по същество диагностичен метод за Хепатит С, който допълнително изследва типа на вируса и дава информация на лекаря какви са шансовете за успех на лечението и неговата продължителност.

Чернодробни функционални тестове

Чернодробните функционални тестове са най-често използваните начини за установяване на чернодробно заболяване. Общо тези изследвания търсят нивото на субстанции, произвеждани от черния дроб при изпълнение на разнообразните му функции. Такъв например е аланин-аминотрансферазният (АЛАТ) тест. Повишеният АЛАТ в кръвта над границата на нормата е показател за настоящо увреждане на черния дроб. АЛАТ-тестът установява чернодробно увреждане. Повишението на АЛАТ може да е в резултат на хепатит, но може и да не е. При част от пациентите с хепатит нивото на АЛАТ може да бъде продължително време в норма и трябва да се извършва многократно и така чрез проследяването му да се получи най-добра представа за тежестта на чернодробното увреждане.

За преценка на състоянието на черния дроб в повечето случаи е необходима и биопсия. При чернодробната биопсия се взема малко тънко късче чернодробна тъкан чрез специална игла, което се изследва в лаборатория. Чернодробната биопсия е засега най-добрият начин за оценка на тежестта и стадия на чернодробното заболяване.

Изследвайте се анонимно и безплатно за хепатит B и С. Повече информация можете да получите тук!

Очаквайте и за в бъдеще редовно да ви информираме по темата за хроничния хепатит и рисковете, които крие той.