Автор
Woman.bg

Пристрастието към сладкото и соленото зависи от характера

Авторът на изследването Кристина Елфхаг от Каролинския институт в Стокхолм, Швеция твърди, че резултатите ще помогнат по-добре да се разберат вкусовите предпочитания на хората, особено на тези с наднормено тегло.

Според данните на Световната здравна организация (СЗО), около 300 милиона хора по света днес страдат от затлъстяване. Техният брой в Европа нараства, но не толкова бързо, колкото в САЩ, където 1/4 от възрастното население страда от затлъстяване.

Досега науката смяташе, че вкусовите пристрастия на силния и слабия пол са се различавали, като пълните мъже предпочитат продукти с високо съдържание на белтъчини и мазнини, а пълните жени - с високо съдържание на въглехидрати и мазнини.

Новите изследвания обаче показват, че половите различия не играят роля в пристрастието към един или друг продукт, а от далеч по-голямо значение е психологическият фактор.



В изследването са взели участие пациенти, които са се лекували от затлъстяване. Данните обхващат техните навици на хранене и личните качества на участниците. 27% от тях са предпочитали само сладко, 28% -само мазно, а 10% са обичали и едното и другото.

Съпоставянето на навиците за хранене и личностните характеристики показва, че мазна храна са предпочитали хората с нисък праг на съзнателно ограничаване в яденето. Неуверените в себе си и озлобени към живота хора са отдавали своето предпочитание на сладкото, пишат от zdrave.bg

Това наблюдение потвърждава резултатите от редица други изследвания за това, че захарозата може да намали хроничния стрес, който води до изработването на голямо количество хормони -глюкокортикоиди, които активизират желанието за успокояване с помощта на храната, обяснява Елфхаг.