Пролетта е вече тук и с нея по-леките и ефирни дрехи.

Недейте да се стресирате – няколко малки промени в ежедневния ви хранителен режим ще ви помогнат за да влезете във форма.

Ето 4 лесни начина да започнете:

1. Хващайте се за зеленчуците

В скорошно изследване на учени от Университета на Пенсилвания се казва, че голямата салата с ниско съдържание на калории, консумирана като предястие, може да помогне да се намали приемът на калории с останалата храна, пишат от zdrave.bg

Учените са установили, че когато ядат салата преди основното ястие, хората ядат по-малко след това, съкращавайки общия прием на калории с 12%. Нискокалоричната салата може да включва марули, моркови, домати, целина, краставици, овкусени без мазнини и нискомаслено сирене.Според изследването, големите порции салата създават усещане за пълен стомах, дори да сте консумирали бедни на калории зеленчуци.

2. Топла, овесена каша


Да, това е първото нещо, което трябва да направите сутринта. Топлоприготвената овесена каша съдържа едва 1/5 от калориите на сухите зърнени храни, твърди Джей Кени, експерт по контролиране на теглото от Флорида. Топлите овесени ядки имат само 300 калории за 500 г. Сухите зърнени закуски съдържат между 1400 до 2000 калории за същото количество.

Консумацията на богата на фибри закуска може също да предпази от диабет, сърдечно-съдови заболявания и някои форми на рак.

3. Мислете в зелено


Когато идва реч за напитките, зеленият чай е по-здравословния избор от содата, казва Моли Кимбъл, специалист по хранене от Ню Орлиънс. Една бутилка сода съдържа 140 калории, което отговаря на 9 чаени лъжички захар. Зеленият чай има 0 калории.

Освен това, изследване, публикувано в American Journal of Clinical Nutrition през януари 2005 г., съобщава, че веществото, известно като катехин, което е изолирано в зеления чай, стимулира организма да гори калории, което на свой ред намалява мазнините в тялото. Същият този катехин има противовъзпалителни и противоракови свойства.4. Шоколадова почивка

“Едно парченце качествен шоколад може да обуздае ненаситния глад” казва още Моли Кимбъл. Да, това означава, че шоколадът е не само разрешен при здравословното хранене, но консумацията му се насърчава. Но... условието е да бъде черен. Не само защото по-силният му аромат ви дарява с удоволствие от всяка хапка, но и защото антиоксидантните му свойства са с доказано действие за намаляване риска от сърдечно-съдови проблеми и диабет.

Тъмният шоколад също така е добър източник на магнезий, желязо, калий и спомага за отделяне на серотонин, който има положително влияние върху настроението. “Парче шоколад на ден е успокояващо, носещо удоволствие и здравословно”, казва Кимбъл. Няма нужда да споменаваме, колко е вкусно.