За любителите на италианската кухня тази рецепта със сигурност е позната.
Ако и вие сте сред тях, но не сте опитвали от спагетите с грах, днес ще ви покажем как можете да си ги приготвите вкъщи.
Необходими продукти за 4 порции:
400 г. спагети
10 см (бялата част) праз лук
3 супени лъжици зехтин
3 супени лъжици нискомаслена сметана
200 г. зелен грах – пресен или замразен
100 г. галета
сол, черен пипер, ситно нарязан магданоз
Начин на приготвяне:
Налейте вода в тенджера, добавете сол и изчакайте да кипне. Добавете спагетите и ги сварете съгласно указанията на опаковката.
Сложете 2 супени лъжици зехтин в тиган и добавете галетата, солта и черния пипер. Разбърквайте непрекъснато докато не се запържат до златисто кафяво.
Пасирайте ситно нарязания лук с останалата част от зехтина – 1 супена лъжица, добавете зеления грах и разбъркайте. След това запържете за една минута получената смес, посолете, добавете черен пипер, сложете още сметаната, 3 супени лъжици от водата, в която сте варили спагетите, намалете котлона и оставете да къкри за няколко минути.
Изсипете цялата вода от спагетите в тигана с граха и лука. Внимателно разбъркайте, увеличете силата на котлона и варете за още 30 секунди.
Поръсете спагетите с галетата с магданоза и със сместа с граха.
По желание можете да добавите към граха шунка или бекон.