Ще се влюбите в този великолепен летен сладкиш.

Необходими продукти за 8 порции:

ЗА ОСНОВАТА

50 г краве масло плюс още малко
140 г чаени бисквити
1 с.л маджун (или гъст захарен сироп)

ЗА ПЛЪНКАТА

350 г череши, 200 г от тях почистени от костилките
225 г захар
500 г крема сирене
1 с.л царевично нишесте
2 яйца
1 ч.л ванилов екстракт
кората от 1 портокал
200 мл сметана
пудра захар за поръсване

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната на 160°С (140°С с обдухване). Покрийте дъното на разглобяема форма за кекс с хартия за печене. Натрошете бисквитите в кухненския робот ги накълцайте на ситни трохи. Разтопете маслото заедно с маджуна, залейте трохите и когато се накиснат, равномерно ги разстелете на дъното на формата. Подравнете и печете 10 мин. Извадете формата и намалете температурата на 150°С (130°С с обдухване).

2. Изплакнете купата на робота, сложете в нея почистените череши и 85 г захар и ги смелете на каша. Пресипете я в тенджерка, кипнете я и намалете огъня. Оставете да къкри 5-6 мин, докато стане на гъст сироп. Охладете.

3. В измитата купа и сложете сиренето, нишестето, яйцата, останалата захар, ванилията, портокаловата кора и Ѕ от сметаната. Разбийте на гладка каша и с половината от нея намажете основата. Полейте с половината черешов сироп и покрийте с останалата част от бялата смес. Печете 45 мин, изключете фурната и оставете сладкиша вътре още 30 мин.

4. Намажете плънката с останалата сметана и изсипете в средата другата половина от черешовия сироп. С дървено шишче „издърпайте” сиропа през сметаната, така че да оформите звезда. Подредете останалите череши по периферията и поръсете с пудра захар. До поднасянето оставете в хладилника. Източник: goodfood.bg