Ягодите са любим плод за много хора, а вече са и на пазара у нас. Червените плодове са богати на антиоксиданти, на ценни хранителни вещества, които са полезни за доброто здраве на човека.

На първо място ягодите са добър източник на витамин С, витамини от В група, минералите калий, желязо, магнезий, пишат ezine.bg.

Антиокислителите, като витамин С, флавоноиди, фенолни фитовещества, съдържащи се в ягодите, могат да помогнат за облекчаване на проблеми със зрението.

Сред основните причини за нарушения на функциите на очите са свободните радикали и недостигът на определени хранителни вещества. С увеличаване на възрастта, вредните свободни радикали са в състояние да нанесат тежки поражения на очите, да предизвикат инфекции, изсъхване на очите, дегенерация на зрителните нерви, макулна дегенерация, зрителни дефекти.



Витамин С, фолиевата киселина и флавоноидите в ягодите притежават отлични антиоксидантни и антиканцерогенни свойства. Изследване показа, че дневният прием на плода помага за намаляване растежа на туморни клетки.

Консумацията на ягоди помага за предотвратяването на ранните увреждания, които водят до развитието на тумори. Приемането на плода в големи количества може да се окаже помощно средство при медикаментозна терапия за предпазване от рак на хранопровода, установено е също така.



Ягодите имат високо съдържание на полифеноли, които са полезни за нормалното функциониране на мозъка. Редовната консумация на ягоди, боровинки и къпини може да забави дегенеративните процеси в мозъка и да предотврати когнитивните нарушения.

Полифенолите в плодовете забавят и процеса на стареене на тъканите, в това число и мозъчните.

Ягодите са богати на калий и магнезий, затова се смята, че са полезни при високо кръвно налягане, при сърдечно-съдови проблеми. Ягодите благоприятстват понижаването на нивото на вредния холестерол. Някои от витамините от група В, които присъства в ягодите, са полезни за укрепването на сърцето.