Сред най-разпространените митове за слънцето и тена е, че слънчевият тен е полезен.

Оказва се, че всъщност по-тъмният цвят на кожата се получава в резултат на защитна реакция на организма. Нейната цел е да предпази външния слой на тялото от вредните въздействия на ултравиолетовите лъчи.

Много дами са на мнение, че вече придобитият тен има свойството да ни предпазва от слънцето.

На практика дерматолозите са категорични, че почерняването не е еквивалент за повишаване на защитата. Колкото и тъмни да ставате, кожата ви има функции на предпазване, равносилна на слънцезащитен фактор 4.

Що се отнася до по-студените дни много хора считат, че лъчението на слънцето през зимата не е толкова опасно.

Истината е, че влиянието на слънцето действително е по-слабо по време на зимния сезон. И все пак UV лъчението може да се удвои вследствие на отражението в снега.

Ето защо слънцезащитни кремове и очила трябва да се слагат целогодишно. Това важи особено за прехода между мразовитите дни и слънчевите пролетни дни, когато въздействието на слънцето бързо започва да се увеличава.

Нанасянето на слънцезащитен крем все пак не е идеалното решение за кожата, което ви позволява неограничено излагане под лъчите.

Всъщност козметиката защитава кожата, но не за дълго. Нанасян правилно, кремът (спреят) може да я предпази за два до три часа, но не и повече.

Други пък смятат, че прекъсването за определен период от време на слънчевите бани защитава кожата от изгаряне. Това не е истина.

Лъчението на слънцето се натрупва, ето защо колкото и паузи да направите, пак е възможно да изгорите.

Може би най-разпространеното убеждение е, че кожата ни не изгаря, когато не чувстваме топлина и парене. За разбиването на този мит идва научното обяснение, че топлина излъчва в случая само слънцето, но не и неговите ултравиолетови лъчи., пише ezine.bg.