Въпреки че имат прекрасното качество да спят много, малките бебета нямат продължителен непрекъснат сън - нужни са им месеци, за да усвоят умението да спят няколко часа непробудно през нощта.

Дотогава ще ви се налага и вие да се будите често. Тези нощни дежурства обаче си имат и своите правила, пише dete.bg.

Основните са две:

Не отивайте при бебето при първото му проплакване - възможно е то да се успокои само и да заспи отново.

Когато все пак отидете, първо проверете дали всичко с него е наред - дали е жадно, гладно или има нужда от смяна на пелените. Ако няма видим проблем, не бързайте да вземете бебето в ръце и по възможност избягвайте контакта с очи - успокоявайте го само с шепот и масажиране на гръбчето.

Ако тази процедура ви се стори изморителна, имате алтернатива - в първите си месеци бебето може да спи при вас, а вие да разчитате на факта, че когато се събуди и ви усети до себе си, ще заспива отново.

Има ли опасност за новороденото, ако спи при майка си?

Същите подсъзнателни механизми, които ви предпазват от падане от ръба на леглото по време на сън, работят и за спящото до вас бебе. Майките са толкова физически и съзнателно нащрек от факта, че най-ценното им същество спи до тях, че реално не се отпускат до такава безпаметност в съня си, която би могла да го застраши. Дори и да се случи, и най-тихата реакция на бебето е в състояние мигновено да събуди майката. Освен това кърмещите майки обикновено заспиват с лице към детето си, което допълнително намалява риска от затискане.

От колко сън се нуждаят децата?

Тук категоричен отговор няма, но съществуват препоръчителни рамки, които опитът подсказва. Новородените спят около 16-17 часа в денонощието, с прекъсвания от по 2-3 часа. От 1 до 3 месеца часовете сън спадат до 15-16, с по-големи будни интервали през деня и по-продължителен сън през нощта. Във възрастта между 3 и 6 месеца сънят е около 14 часа, от 6 месеца до 2 години са достатъчни и 12 часа сън, а след тази възраст здравословният сън е около 10 часа на денонощие.