Много жени споделят, че точно през бременността си са били особено податливи към дълбоки размисли от типа на бъдещето на планетата и средата, в която ще дадат нов живот.

Често очакването на бебе е повод за първи сериозни мисли за бъдещето, като цяло. А това прави деветте месеца идеален период за промяна на нагласите и начина на живот, пише dete.bg.

Един от най-добрите подходи да гарантирате здравето на бебето е преосмислянето на собствения ви начин на хранене - само чрез вас то получава необходимите му хранителни вещества и това няма как да стане, ако продължите да се придържате към принципите на бързото хранене.

Приемайки здравословен и балансиран начин на хранене, ще направите услуга и на себе си, и на бебето, а и на бюджета си.

Обръщайте внимание и на това, което приемате в организма си чрез кожата - най-вече козметиката.

Достатъчно е да погледнете етикета на шампоана си за коса и ще намерите значителен списък на съдържащи се в него химикали от типа на: натриев лаурилсулфат (видоизменя белтъчния състав на клетъчно ниво), парабени (нарушават хормоналния баланс в организма), метилизотиазолинон (може да наруши процесите на формирането на нервните клетки на плода).

Сега е моментът и за промяна на гардероба - вместо да робувате на марките, изберете за критерий тъканите. Естествените материи, като памук и лен, са идеални за бременността, особено когато тя е в летните месеци.

Органичната храна и естествената козметика може и да звучат „скъпо”, но не е задължително да са. Избирайки качеството пред количеството, намалявайки консумацията и опростявайки начина на живот и хранене, лесно ще компенсирате по-високата цена.

Бързи еко стъпки:

* Внимателно избирайте плодовете и зеленчуците, които купувате, и избягвайте опакованите в найлон.
* Забравете пластмасовите и найлонови опаковки и продукти за еднократна употреба - те са напълно анти еко.
* Разменяйте - преди да купите нещо за бебето, проверете сред приятелките си дали не може да го заемете.
* Намалете препаратите за почистване в дома си.
* Посадете си билки или зеленчуци (в зависимост от площта, с която разполагате).
* Изхвърляйте боклука си разделно. Хранителните отпадъци може да използвате за обогатяване на почвата на вече засадените от вас билки.
* Не използвайте сушилня за дрехи. Смята се, че по този начин остава известно количество химикали по дрехите, които преминават в кожата.
* Не гответе в алуминиеви съдове. Смята се, че при висока температура малки количества от метала остават в храната.