Младите хора, по-специално момичетата, които консумират алкохол, може да имат тежки проблеми, тъй като спиртните напитки засягат тази част от мозъка, която контролира паметта, предупреждават калифорнийски учени.

Мозъкът на младите жени е много уязвим на вредните ефекти на алкохола, тъй като се развива по-рано от мозъка на момчетата. Учените извършиха изследвания в различни университети в САЩ, за да установят конкретните последици от алкохола върху мозъка на младите.

В изследването участваха 95 подрастващи на възраст между 16 и 19 години. Вследствие на изследването стана ясно, че момичетата, които пият често алкохол, може да имат проблеми при шофиране, при физически дейности, които изискват комплексни движения, при използването на карта и други.

Сюзън Тейпърт, преподавател по психиатрия в Калифорнийския университет и главен автор на изследването, уточни, че може да бъдат засегнати и други функции на мозъка, като концентрацията.

Учените посочват, че при жените мозъкът се развива с две години по-рано отколкото при мъжете и затова влиянието върху него е различно. Дон Шенкър, представител на асоциацията Alcohol Concern, заяви, че това изследване показва защо намалената консумация на алкохол сред младежите трябва да бъде приоритет, съобщава БГНЕС