Бракът ще е дълготраен, ако булката допълни сватбената си премяна с три необичайни неща: старо бельо, някакъв син аксесоар и чужда, взета назаем от приятелка вещ.

Не е на добре, ако младоженецът види булката от сутринта до началото на брачната церемония, докато не ги обявят за съпруг и съпруга.

Чужди хора не трябва да преминават между двойката, както и да им оправят дрехите. Кръг от близки роднини и приятели трябва плътно да огражда младоженците, за да ги предпази от зли духове.

Преди гостите да седнат на празничната маса, младоженците, хванати за ръка, трябва три пъти да обиколят около подредената маса. Така започва съвместният им живот на една маса.

Бъдещата глава на венчаното семейство трябва да държи свещта си по-високо. За преимущество в семейството трябва да се сложи пръстена на бъдещия съпруг, чак до основата на пръста.

Когато отвежда булката от дома на родителите й, младоженецът в никакъв случай не трябва да се оглежда наоколо. Браковете, сключени във втората половина на деня се смята, че ще са по-успешни.

Бъдещите съпрузи, ако минат сутринта на разходка пред обредния дом и го подминат, се смята за лоша поличба. Същото е и ако булката облече роклята си не през главата, а по друг начин.

Признак за щастлив брак е плачът на невестата в сватбения ден. В този ден още от сутринта на пръстите на младоженците не трябва да има никакви пръстени, а след бракосъчетанието – само брачните халки.

След сватбения ден халките се носят винаги само над други пръстени, никога под тях, пише ezine.bg.

Сватбената постеля трябва да се оправи от сватята, а ако няма такава, се кани доверено лице от останалите близки роднини.