Необходими продукти:
1 чаена чаша брашно
1 ч.л. бакпулвер
2 яйца
1 чаена чаша захар
1 прахче ванилия
200 гр маково семе
½ чаена чаша прясно мляко
130 гр. масло
2 с.л. олио
кората на 1 лимон
щипка сол
Начин на приготвяне:
Брашното, бакпулверът, ванилията и солта се пресяват.
В отделна купа, с миксер, се разбъркват яйцата и захарта около 4-5 минути докато побелеят и увеличат обема си. Маковото семе и настърганата кора от лимона се добавят към яйчената смес.Брашното и млякото се прибавят към яйцата, като се редуват, на 3 пъти.
Продуктите се разбъркват внимателно, до получаването на еднородна смес. Добавя се разтопеното и охладено масло и олиото и отново се разбърква
Тавата се застила с хартия за печене и стените и се намазват с бучица масло. Сместа се излива в тавата и се пече в предварително загрята на 180 градуса фурна около 40 минути или докато клечка за зъби забита в центъра излезе суха. Сладкишът се изважда от фурната и се оставя да се охлади напълно. Освобождава се от формата и се поръсва с пудра захар.
Източник: vkuhniata.wordpress.com