Математиката е предмет, който някои деца обичат и схващат лесно, докато за други тя е истинско мъчение.

Ако бъде представена по забавен начин, децата могат по-лесно да разберат простите математически понятия и зависимости.

Въпросът е как най-добре да се възползвате от факта, че детският мозък е като гъба и да им помогнете по-лесно да разберат кошмарът, наречен математика.

Малчуганите могат да започнат да изучават математика от ранна детска възраст. Включването на прости математически задачи в ежедневните занимания у дома са първата стъпка към тази сложна наука, съобщава Buzzle, пише inews.bg.

Не мислете за това занимание като за тежко бреме. Единственото, от което се нуждаете, е позитивна нагласа и нещата лесно могат да си дойдат на мястото.

Ето няколко съвета как да постигнете успех в тази насока:

За малките деца и тези в предучилищна възраст

Направете математиката част от ежедневните занимания. Когато пеете с децата си, се опитвайте да включвате броенето в песничките. Така обучението всъщност ще стане забавно. Бройте на глас често и карайте децата си да повтарят, но го направете по интересен начин. За целта бройте всичко – плодове, дървета, книги и дори играчки. Ако простирате пране, накарайте малчуганите да преброят всички дрехи. Дори докато се качвате по стълбите лесно можете да убедите детето да брои стъпалата.

Направете математиката забавна за малките деца

- Направете карти от картон. На всяко от изрязаните парчета напишете число и питайте малчуганите кое е числото, което му показвате. След като децата научат числата, ги карайте да ви четат номера на къщата, регистрационни номера и др.

- Изрежете парчета цветна хартия в различни форми. Помолете детето си да преброи първо всички фигурки, които са в един цвят, а след това само идентичните фигурки, без значение от цвета им. Карайте ги да сравняват кои са повече и кои по-малко.

- След това спокойно можете да вкарате събирането и изваждането в игрите. Можете да го направите дори с обикновени бисквитки. Накарайте детето да ги преброи, а след това го попитайте още колко парчета трябва да се добавят или извадят, за да се получи определен брой. Така едновременно ще нахраните малкия математик и ще го научите на някои прости уроци.

За по-големи деца

Важно е да знаете, че децата учат по-бързо, когато се използват повече визуални преподавателски практики. Картите с числа, картите за игра и дори компютърните игри могат да се окажат добър помощник в тази ситуация.

- Накарайте детето си да рецитира таблицата за умножение. Познаването на таблицата е важно и намалява зависимостта на детето от калкулатора. Не превръщайте тази дейност в нещо скучно. Нека малките ви покажат какво са научили дори и на път за училище или в магазина. Помолете ги да напишат таблицата върху цветна хартия и залепете написаното върху хладилника или на стената в детската стая.

- Всеки път, в който отидете да пазарувате, карайте детето да ви помага в избора на стоките. Помолете го да пресметне колко е рестото ви и то пред продавача. Това ще го накара да покаже най-доброто от себе си пред непознатия човек. Освен това е добър начин да покажете на детето си истинската стойност на парите.

- Играйте игри със зарчета. Всеки път, в който хвърлите чифт карайте детето да изпълнява четирите аритметични операции с числата, които сте получили.

- Използвайте сметало. Купете сметало и научете детето си как се ползва. Така то ще може да се занимава с него дори и в моментите, в които е само в стаята.