Много подаръци, забавни игри и пожелания от близки приятелки точно преди старта - познато ли ви е? Естествено, повечето бременни вече са се досетили, че става дума за Baby Shower - онова парти за нероденото ви дете, което у нас се прави рядко, но не и по света.

Бебешкият душ, какъвто е буквалният превод, всъщност означава, че бъдещата майка ще бъде окъпана с подаръци от гостите. А те по традиция са само жени, по което си прилича с българската традиция - организирането на "погача". Партито се прави от близка приятелка на бременната в нейния дом и то при първородно дете, защото се смята, че за следващото родителите вече имат всичко необходимо, разказва dete.bg.



С отрупана трапеза, тематична украса и много подаръци празникът е чудесна изненада за бъдещата майка. Ако вече сте си наумили да го направи, трябва да знаете едно важно нещо - дали приятелката ви го одобрява. Възможно е тя да е суеверна и да не желае да се купуват подаръци на бебето преди раждането му. Много мами пък смятат, че няма да им е приятно да празнуват раждането на детето си, преди то да се е случило.

Ако все пак имате зелена светлина, ето най-необходимите неща, които са задължителни за един идеален baby shower.

Украсата

Торта от памперси - елемент, който просто не можете да пропуснете. Завързвате на кълбо памперси с панделка и ги нареждате един до друг, после правите втори и трети ред отгоре и се получава торта.



Върху масата можете да разпръснете малки декоративни биберонки - ще ги намерите в магазините за шивашки материали, често ги използват при направата на мартеници. Можете да закачите и от онези ключодържатели, които представляват миниатюрна бебешка обувка. И разбира се, много балони - на пазара се намират и такива с надписи "Момче е" или "Момиче е".

Менюто

Отново торта - този път истинска. Почти всички сладкарници предлагат модели с бебешки колички или биберони като украса.

Много подходящи са хапките, както и сладки, кекс, плодове и каквото друго се сетите. Ако приготвянето на трапезата ще ви натовари, можете да помолите всеки от гостите да донесе по нещо. Не е зле заедно с тортата да поръчате и малки шоколадови фигурки, например на анимационни герои, които да раздавате на победителите в игрите.

Игрите

Какво е baby shower без игри? Всъщност, това е най-забавната част за гостите. Не забравяйте, че всички игри трябва да бъдат свързани с очаквания бебок. Например още на входа можете да предупредите, че използването на думата "бебе" на партито е забранена. Който я употреби, изгаря, а победителят получава подарък на сбогуване.

Друг вариант е да подготвите едно руло тоалетна хартия. Всяка от гостенките трябва да познае колко парчета от ролката ще обгърнат корема на мамчето. При отговор пет получава пет парчета, при десет - десет, а победител е този, който е най-близо.



Можете да устроите и скоростно пиене от биберон. Раздавате биберони, пълни със сок, и тази, която най-бързо изпие своята, е победителката. Ако все пак сте допуснали и татковци на партито, можете да ги поизмъчите, като в техните шишета налеете бира.

Направете си и караоке с детски песнички - пригответе текстовете, но оставете и празни места, за да проверите колко от тях помните. Можете да направите същото и с детски стихчета.

Важен спомен за мамчето ще остане, ако на тръгване всеки от гостите напише пожелание към бебето и го залепи в бебешки албум. Вариантите за игри са още безброй - стига да имате желание и да използвате въображението си.

Подаръците

И ако игрите са най-забавната част за гостите, то за мамчето това сигурно са подаръците. За да не се повтарят, можете да оставите списък в магазин, който приятелката ви харесва. Най-подходящи за случая са така наречени "подаръци за спомен" - например кутийка за първото паднало зъбче, за първия отрязан кичур коса или за акта за раждане. Със сигурност няма да са излишни и дрешки и други бебешки аксесоари.



Каквито и варианти за организиране на празника да изберете, не забравяйте, че бъдещата майка не бива да се преуморява. Ако партито е през зимата, е добре гостите да носят маски, за да не обмените вируси. Дори и предпазните средства могат да станат повод за забавление и със сигурност ще предпазят приятелката ви от излишни притеснения.