Пригответе си ароматни бисквитки с орехи за чая или кафето. Можете да ги сервирате поръсени с пудра захар или пък да ги топите в шоколад...

Необходими продукти:

1 / 4 чаша нарязани орехи
2 чаши брашно
3 / 4 чаена лъжичка бакпулвер
1 / 2 чаена лъжичка хлебна сода
1 щипка карамфил на прах
настъргана кора от 1 малък лимон
настъргана кора от 1 малък портокал

3 / 4 чаена чаша захар
2 супени лъжици масло от рапица
6 супени лъжици масло
1 голямо яйце
1 яйчен жълтък
1 супена лъжица бренди или 1 супена лъжица портокалов сок
2 -3 с.л. пудра захар (или шоколад)

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната до 180 градуса и пъхнете орехите в тавичка за 5-10 минути. Разбърквайте ги от време на време, за да се изпекат равномерно. Извадете ги от фурната и ги оставете да се охладят.

2. В голяма купа смесете брашното, бакпулвера, содата и карамфила. Оставете настрана.

3. В кухненски робот или с помощта на пасатор смесете лимоновата и портокаловата кора със захарта. Разбийте много добре - нека да не остават големи парченца и сместа да е фина. Добавете орехите и маслото от рапица и продължете обработката, докато орехите се прюрират в захарта. Изсипете сместа в малка купа.

4. Поставете маслото в кухненския робот и разбивайте докато стане пухкаво. Добавете сместа с корите и орехите, яйцето и яйчения жълтък и брендито (или портокаловия сок). Смесете добре.

5. Постепенно добавяйте сместа с брашното, докато се получи тесто, което разделете на две топки. Увийте всяка топка във восъчна хартия и поставете в хладилника за 90 минути или повече.

6. Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете с масло или олио няколко листа оризова хартия.

7. Вземете едната топка от тестото и я разделете на две (върнете едната половина в хладилника, докато се занимавате с другата). Откъснете топче от тестото с размер колкото на орех. Бързо го разтърколете, докато се получи въженце дълго около 10-12см. Оформете въженцата в пръстени, подкови на "S" или други красиви фигурки. Слагайте ги върху оризовата хартия разделени на около 5 см едно от друго. Ако тестото се затопля и ви става трудно, го върнете в хладилника и продължете с друго, охладено парче тесто.

8. Печете бисквитките в продължение на 10-12 минути, докато покафевеят по краищата и станат златисти отгоре. Извадете ги и ги оставете да се охладят. След това можете да ги поръсите с пудра захар.