Оказва се, че тиквата, освен вкусна е и един от най-полезните зеленчуци през есента.
Здравословните ползи на тиквата са в множеството антиоксиданти, спомагащи при предотвратяването на много болести и запазването на младостта на клетките и целия организъм, както и многото витамини, минерали и фибри.
Тиквата е богата на:
• Бета-каротен
• Алфа-каротен
• Фибри
• Витамин С
• Витамин Е
• Калий
• Магнезий
• Пантотенова киселина
Както Алфа-, така и Бета-каротените са мощни антиоксиданти, които човешкия организъма прави на витамин А. Витамин А съдейства за доброто зрение и усилва имунната система. Бета каротенът в тиквата, също така действа противовъзпалително и помага при възстановяването на кожата след слънчеви изгаряния. Алфа-каротенът, от своя страна, забавя процеса на стареене и намалява растежа на туморите. Каротеноидите подсилват имунната система и намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания.
Тиквите са чудесен източник на фибри – една чаша тиква съдържа цели 5 гр. фибри. Те намаляват холестерола, контролират кръвната захар, осигуряват добро храносмилане и спомагат при намаляване излишното тегло.
Витамин С, заедно с витамин Е са най-мощните антиоксиданти, напомнят happybody.eu. Витамин С подсилва имунитета, намалява риска от високо кръвно налягане и сърдечно-съдови заболявания и регулира нивата на холестерола. Тиквата е и добър източник на витамин Е, който прави кожата здрава, намалява риска от редица туморни заболявания и Алцхаймер.
Калият балансира течностите в организма, играе роля в заздравяването на костите и контролира кръвното налягане.
Ролята на магнезия е също имуностимулираща. Той нормализира функцията на сърдечния мускул.
Пантотеновата киселина, или витамин В5 играе важна роля при правилното функциониране на ендокринната система и контролира стреса.