Рецептата за варена на пара тиква с мед не е точно рецепта, защото всеки знае как да я приготви, а по-скоро идея за полезен десерт, който можете да приготвите за нула време.

Необходими продукти:

500 грама сурова тиква
мед
канела
шепа стафиди
сурови ядки по избор – орехи, кашу, лешници, бадеми

Необходими време:

20-30 минути за варене на тиквата
5 минути за приготвяне

Начин на приготвяне:

Най-важното е да си изберете вкусна тиква и да я подготвите за варене. Почти всички почитатели на тиквата и ястията с тиква са единодушни, че тиквите от сорта „цигулка” (продълговатите тикви) са най-вкусни.

Белите тикви са по-сочни и по-подходящи за печене.

Добре е тиквата да е по-голяма, за да е добре узряла и по-сладка.



След като сте избрали своята тиква, я разрежете и почистете. След като обелите и кората, нарежете тиквата на приблизително еднакви по големина парчета.

Парчетата поставете в голяма тенджера, добавете две чаени чаши вода и захлупете тенджерата с капака. Така тиквата ще се вари на пара.

След около 20-30 минути тиквата е сварена, но е най-добре да пробвате едно малко парченце от нея, за да се уверите.

Добре сварената тиква настъргвате в купички и докато е топла добавяте по една непълна супена лъжица мед на всяка купичка.

Добавяте от начупените сурови ядки, както и по няколко стафиди и орехи и поръсвате с канела.

Източник: supichka.com