Рецептата за варена на пара тиква с мед не е точно рецепта, защото всеки знае как да я приготви, а по-скоро идея за полезен десерт, който можете да приготвите за нула време.
Необходими продукти:
500 грама сурова тиква
мед
канела
шепа стафиди
сурови ядки по избор – орехи, кашу, лешници, бадеми
Необходими време:
20-30 минути за варене на тиквата
5 минути за приготвяне
Начин на приготвяне:
Най-важното е да си изберете вкусна тиква и да я подготвите за варене. Почти всички почитатели на тиквата и ястията с тиква са единодушни, че тиквите от сорта „цигулка” (продълговатите тикви) са най-вкусни.
Белите тикви са по-сочни и по-подходящи за печене.
Добре е тиквата да е по-голяма, за да е добре узряла и по-сладка.
След като сте избрали своята тиква, я разрежете и почистете. След като обелите и кората, нарежете тиквата на приблизително еднакви по големина парчета.
Парчетата поставете в голяма тенджера, добавете две чаени чаши вода и захлупете тенджерата с капака. Така тиквата ще се вари на пара.
След около 20-30 минути тиквата е сварена, но е най-добре да пробвате едно малко парченце от нея, за да се уверите.
Добре сварената тиква настъргвате в купички и докато е топла добавяте по една непълна супена лъжица мед на всяка купичка.
Добавяте от начупените сурови ядки, както и по няколко стафиди и орехи и поръсвате с канела.
Източник: supichka.com