В последните 20 г. размерите на женските крака са се увеличили. Остана в миналото дамите да носят 35 номер и все повече жени си купуват обувки с номера над 39 – 40 номер.

Но въпреки това – желанието да са в крак с модата остава непроменено в продължение на векове. Това в днешно време се оказва потенциален проблем.

Учените са изчислили, че ходим средно по около 160 хил. км в живота си. Това е все едно да обиколите четири пъти екватора.

Д-р Тарик Хан, консултант в Great Ormond Street Hospital дава няколко прости трикове и съвети, които ще позволят на дамите да носят любимите си токчета, без да си причинят трайни увреждания, пише в. Daily Express.

Специалистът съветва дамите да накисват краката си в топла подсолена вода, в нощта преди парти. След което да масажират краката си с овлажняващ крем за крака.

"Уверете се, че ноктите са достатъчно къси, така че да не притискат пръстите на краката ви, когато носите тесни обувки", съветва още д-р Хан.

Токчета

Модните дизайнери залагат на тях, защото те променят изцяло стойката на тялото, но пък от друга страна токчетата се оказват най-лошият възможен избор за краката на дамите. "Краката поемат цялата тежест на тялото, което може да причини много проблеми, включително възпаления, в резултат на увреждане на нервите, изтръпване и болка", обяснява още специалистът.

Обувките, които са заострени на пръстите отпред, пък притискат големите пръсти към останалите, което при продължително ходене с такива обувки води до проблеми с краката. Високите токчета също така увреждат мускулите на прасеца, които с течение на времето се скъсяват и губят еластичност.

Съветът на специалиста е да не се ходи непрекъснато с една и съща височина токчета, а да се сменят височините и обувките. Препоръчително е да се носят обувки с малко по-дебела подметка на петата, за да се намали натискът.

Обувки тип "балетни"

"Много ниските обувки могат да създават напрежение на краката и глезените, защото те пренапрягат мускулите на прасеца", казва д-р Хан. Тънките подметки също така не осигуряват достатъчно опора на свода на ходилото - така де факто кракът се оказва нестабилен и може лесно да се "движи" в самата обувка и петата да се удря в земята, пише inews.bg.

Специалистът съветва да се избягва носенето на подобни обувки за дълго и да се заложи на такива с подметка около 3 см.

Джапанки

Джапанките не осигуряват достатъчно опора и те позволяват петата да излиза странично от подметката и това причинява натиск и напуквания на кожата. Същото така джапанките могат да предизвикат болезнено протъркване на ахилесовото сухожилие, понеже са изключително плоски. Тънките подметки водят и до болки в свода на стъпало и петата. Те също така променят начина, по който вървим. Променя се и стойката - джапанките могат да създадат и проблеми в областта на бедрата.

Д-р Хан съветва дамите, които обичат да носят джапанки, да използват овлажняващ крем или пък подложки.