Тъй като определено ни се струва, че в твърде малко родни заведения се предлага любимото ни греяно вино, днес решихме да ви изненадаме именно с такава рецепта.
Сигурни сме, че и всички ваши гости през зимните месеци, ще бъдат очаровани ако им поднесете чашка от горещата и симпатична напитка с плодове.
Необходими продукти:
1 л червено вино
100 г захар
1 бр. ябълка
1 бр. дюля
1 бр. круша
100 мл коняк
по 1/2 ч.л. канела, карамфил, кардамон и мускатово орехче
За украса на чашите:
1 бр. лимон
20 г захар
Начин на приготвяне:
Обелете и изчистете плодовете, нарежете ги на красиви формички, с помощта на къдрав нож. Сложете ги в отделен съд, заедно със захарта и 100 мл вода. Варете ги в продължение на 5 минути и добавете коняка и всички подправки. Щом получената смес заври, я махнете от огъня.
Извадете плодовете и прецедете течността. Стоплете виното, без да заври и прибавете плодовете и отцедената течност.
Сервирайте в подходящ затоплен съд.
Чашите, в които ще се налива греяното вино се потапят в изцеден лимонов сок и захарта, за да се оформи красиво ръбче.
Пие се горещо, а плодовете се ядат с малка виличка.