Зеленият чай безспорно става все по-популярна напитка. Но ако сте решили по някаква причина напълно да спрете кофеина, ще се наложи на едно от първите места в забранителния списък да сложите именно зеления чай.

Ако пък просто искате да намалите напитките, съдържащи кофеин, можете спокойно да промените сутрешната ободряваща напитка от кафе на зелен чай.

Обърнете внимание на следните факти относно зеления чай:

1. Ако за един ден пиете същото количество, но замените сутрешната си чаша кафе с чаша зелен чай, ще намалите приема на кофеин с около 70%. Една чаша кафе съдържа до 100-150 мг кофеин, пише zdrave.bg. В чашата зелен чай има само 25 мг кофеин. И все пак много променливи могат да повлияят на тези числа. Например кофеиновото съдържание в различните типове зелен чай се различава значително. По-дългото време на запарване също предполага повече кофеин в чая.

2. В зеленият чай има още два допълнителни стимуланта освен кофеина. Тези субстанции, теофилинът и теоброминът, могат да имат подобно на кофеина отражение върху сърдечната дейност и централната нервна система. Теофилин и теобромин се съдържа и в шоколада.

3. Общият стимулиращ ефект на кофеина, теофилина и теобромина в зелeния чай може да бъде уравновесен от друга субстанция, съдържаща се в него. Това е аминокиселината Л-Теанин (L-Theanin), която успокоява нервната система и увеличава способността за концентрация.

4. Отделете известно време да помислите защо всъщност искате да изключите кофеина от диетата си. Ако страдате от отрицателните му ефекти - тревожност, раздразнителност или безсъние, щом пиете кафе, замислете се дали това всъщност не се дължи на:

• количеството, което пиете на ден,
• времето от деня, когато пиете кафе обичайно,
• какво добавяте в кафето, за да го подсладите.

Може би има нужда просто да намалите броя чаши кафе, които пиете за един ден. Пробвайте да пиете следобед друга напитка вместо кафето или да намалите захарта в него. Има все повече доказателства, че кофеинът не е виновник за толкова злини, колкото му приписваха експертите доскоро. Например някои изследвания показват, че приемът на кофеин може да има предпазващо действие срещу болестта на Паркинсон, както и срещу рака на черния дроб и на дебелото черво.

5. Ако сте сигурни, че кофеинът има отрицателен ефект върху здравето ви, или ако се стремите да отслабнете или да подобрите концентрацията си, може би е добра идея да преминете от кафе на зелен чай или напълно, или само в следобедните часове на деня. Зеленият чай ускорява обмяната на веществата и с това спомага за по-ефективното изгаряне на мазнините. За разлика от кафето, което води до неприятен дъх, зеленият чай притежава естествен антибиотичен ефект, унищожава бактериите в устата, което не само ви прави победители в битката с лошия дъх, но и може да направи прегледите при зъболекаря ви по-приятни за вас. Също така, зеленият чай предпазва от сърдечни заболявания.

6. Както се случва с много от храните, внимателната селекция на най-естествения продукт помага да се радваме на повече от потенциалните му ползи за здравето. Повечето готови чайове - в кенчета или бутилки са подсладени предварително, защото съдържат голямо количество фруктозен сироп. Освен това листата на японския зелен чай се обработват с флуор. Опитайте се да избирате тези пакетчета чай или чаени листенца, които не са били химически третирани. Начинът на приготвяне на чая също има значение - повечето експерти вярват, че варенето разрушава флавоноидите в зеления чай, които придават оздравителна сила. Можете да нагорещите водата, но без да я оставяте да заври и да направите след това запарка - за да запазите положителните качества на зеления чай.

7. При положение, че държите да пиете зелен чай, който не съдържа никакъв кофеин, потърсете безкофеинов – макар и по-трудно, но се намира. Зеленият чай, на чийто етикет пише „естествено декофеинизиран”, е обработен с химичен разтворител - етил ацетат. По-разумен избор от гледна точка на здравето би бил зеленият чай, при който кофеинът е отстранен с помощта на въглероден диоксид и вода.