Няма как, разширените пори са проблем, с който са се сблъсквали почти всички жени.

Особено тези със смесена и мазна кожа.

Освен че не са приятна гледка, разширените пори са и благоприятна среда за поява на пъпки.

Най-проблемният участък обикновено е Т-зоната - нос, чело и брадичка.

Най-важното в случая е да поддържате кожата си чиста и по-възможност за затворите порите.

Предлагаме ви няколко маски, които ще ви помогнат да решите проблема си:

1. Разбъркайте добре половин обелена краставица, 2 супени лъжици акациев мед и 1 супена лъжица хума. Намажете на лицето и оставете да действа за 20 минути. Измийте с вода с добавен лимонов сок вътре.

2. Вечер си правете компреси на лицето с топла отвара от дъбови кори. Слагате 2 чаени лъжички дъбови кори в 500 мл вряща вода. Варите 10 минути на слаб огън, сваляте от котлона и оставяте да кисне за около 30 минути. Прецеждате сместа и напоявате в нея памучна кърпа. Изстисквате я и я поставяте върху лицето. След 20 минути измивате обилно с вода. Правете си тези компреси всяка вечер, а 1 път седмично, след компреса правете и маска от разбит с няколко капки лимонов сок и белтък. Оставяте маската да действа не повече от 15 минути и я отмивате с хладка вода.

3. Прецедете през двойна марля 1 чаена чаша кисело мляко, като го оставяте да се отцежда 3 - 4 часа. Прибавете 1 разбит на пяна белтък и 2 стрити на прах аспирина и разбъркайте добре. Нанесете на лицето и оставете да засъхне. Когато маската започне да пада сама я измийте обилно с топла, а след това и със студена вода.

4. Замразете във формичките за лед преварена или питейна вода, като прибавите листенце мента, маточина или магданоз (те са с тонизиращ ефект и са подходящи за всеки тип кожа). С леденото кубче обтривайте лицето и шията.