Редовното присъствие на рибата в менюто ще ни предпази от различни болести.
По традиция на трапезата на Никулден трябва да има риба, най-често шаран. Някои видове риба са особено полезни за здравето – най-вече богатите на омега-3 ненаситени мастни киселини.
Това показват резултатите от много изследвания и омега-3 вече е нарицателно за храна, полезна за здравето.
Обобщени, данните от проучванията, показват следното:
• Астма – децата, които редовно ядат риба, са с по-нисък риск от астма.
• Мозъка и очите – рибата богата на омега-3 е полезна за мозъка и ретината (тънката чувствителна тъкан, обхващаща вътрешната повърхност на окото).
• Рак – омега-3 ненаситените мастни киселини могат да намалят с 30 до 50% риска от много видове рак, включително на устата, червата, гърдата и простатата.
• Сърдечносъдови заболявания – ако ядем риба поне веднъж седмично, това ще намали наслагванията по стените на кръвоносните съдове, ще свали лошия и ще увеличи добрия холестерол.
• Деменция – възрастните хора, в чието меню поне 1 път седмично присъства риба, по-рядко развиват деменция, включително и болестта на Алцхаймер.
• Депресия – тъй като това заболяване се свързва с понижени нива на омега-3 в мозъка, хората, които редовно ядат риба, по-рядко показват признаци на депресивни състояния.
• Диабет – рибата помага на диабетиците да контролират нивото на кръвната си захар.
• Зрение – кърмачетата на майки, които ядат повече риба, са с по-добро зрение – според някои изследвания заради омега-3 ненаситените мастни киселини, които майката предава на бебето чрез млякото.
• Възпаления – повечето риба в диетата намалява случаите на възпаления и облекчава пристъпите на ревматоиден артрит, псориазис и автоимунни заболявания.
• Преждевременно раждане – редовната консумация на риба по време на бременността понижава риска от преждевременно раждане, пишат от zdrave.bg