Автор
Woman.bg

Сьомга на скара с “тандури масала”, аспержи и салата “айсберг”

Необходими продукти (4 порции):

* 800 гр. филе от прясна обезкостена сьомга с кожата (почистена от люспи)
* 2 чаени лъжици смес подправки “тандури масала”
* 2 чаени лъжици сол
* 2 чаени лъжици захар
* 12 стъбла зелени аспержи
* малко зехтин
* половин салата “айсберг”
* 1 краставица
* 100 мл. сметана
* 2 супени лъжици ябълков оцет
* сол и прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

В ябълковия оцет се изсипва 1 лъжица захар, сместа се бърка до пълно разтваряне на кристалите. Добавя се сметаната и всичко се смесва до получаването на еднородна маса.

Салатата се нарязва на едро, краставицата се обелва и се нарязва на дълги ивици.

Зеленчуците се смесват със сметановия дресинг и се подправят със сол и черен пипер непосредствено преди сервиране.

Сьомгата се подправя с “тандури масала”, сол и захар. Филетата се поставят върху загрят грил-тиган с кожата надолу и се захлупват с капак. Готвят се до порозовяване на средната част – около 6-8 минути. Преди сервиране се напръскват с малко зехтин.

Долната част на стъблата аспержи се почиства от кожата, стръковете се бланшират в кипяща вода за 2 минути, след което се охлаждат в лед.

Намазват се с малко зехтин и се припичат в грил-тигана за около 3 минути. Подправят се с настъргана кора от лимон, сол и черен пипер.