Дюлята е с произход от Азия, но се отглежда и в други райони на света. Тя е изключително богата на магнезий, фосфор, калий, натрий, фолиева киселина, витамини от група B и C. В 100 г дюля се съдържат 57 ккал.
Кисела и тръпчива
Формата на плода дюля напомня ябълка, покрита е с жълто-петниста кожа, със семена. Месестата част на плода е твърда, много кисела и тръпчива на вкус. Дюлята е ароматна и се използва в производството на сиропи, компоти, желета и ликьори, пише dete.bg. Този плод чудесно се гарнира с чай. Благодарение на съдържанието на пектин в дюлята, тя е чудесна за приготвяне на конфитюри.
Полезна за здравето
Сокът от от дюля има добър ефект върху сърцето, понижава кръвното налягане, предпазва от чревни проблеми. Екстракти от пресни плодове дюля се използват при лечение на анемия. Сиропът от парченца дюля също е изключително полезен - в народната медицина се използва за успокояване на кашлица, лечение на инфекции на дихателните пътища, както и външно - при лечение на изгаряния и кожни раздразнения. Друго свойство, което прави дюлята изключително полезен плод е, че стимулира метаболизма и се препоръчва при различни видове диети.
Рецепти с дюли:
Компот от дюли
Необходими продукти:
дюли
захар - по 4 - 5 с.л. на буркан
клонки индрише
няколко зрънца карамфил
Начин на приготвяне:
Обелете и нарежете дюлите на парчета с дебелина не повече от 2 см и почистете от семките и сърцевината. Почистените дюли пускайте в леко подкиселена вода, за да не потъмнеят. После ги бланширайте за 3-4 минути в горещ захарен сироп. Пригответе го с толкова захар, колкото буркани имате - по 5 с.л. на буркан. Бланшираните дюли наредете плътно в бурканите, а по желание добавете стръкче индрише и по 2 зрънца карамфил.
Залейте бурканите с горещия захарен сироп до основата на ръба, затворете и стерилизирайте за 20-25 минути. Извадете готовите компоти и ги обърнете с капачките надолу.
Сладко от дюли и ябълки
Необходими продукти:
3 кг дюли
3 кг ябълки
1,5 кг захар
1 ч. л. лимонтозу
стръкчета индрише
Начин на приготвяне:
Почистете дюлите и ябълките, като ги обелите и ги отделите от семките. Нарежете ги на малки парченца, а през това време сложете вода и захар в голям съд на котлона, за да приготвите захарния сироп. Щом той леко се сгъсти, прибавете нарязаните дюли и ябълки. Успоредно с това може да сложите и обелките от плодовете да поврат за 15 минути с малко вода. Прецедете течността към парченцата плодове и оставете да ври, докато се сгъсти сладкото.
Накрая добавете лимонената киселина и индришето по желание. Още топло, разпределете сладкото в сухи затоплени бурканчета, затворете ги и стерилизирайте за 10 минути.
Сладко от дюли
Необходими продукти:
1 300 гр дюли
1 кг захар
1 ч.л. лимонтозу
Начин на приготвяне:
Дюлите обелваме и почистваме от семките. Настъргваме ги на едро ренде. Посипваме ги със захарта и лимонтозуто и разбъркваме добре. Слагаме сместа веднага в бурканчета, затваряме и стерилизираме 90 минути.
Сироп от дюли
Необходими продукти:
3 дюли
1 кг захар
1 л вода
Начин на приготвяне:
Настържете дюлите и ги варете във водата 40 минути. Полученият сок прецедете през сито и оставете за 24 ч. После отново ги сложете да се варят със захарта, като обирате пяната. Щом заври, снемате от огъня и прецедете през гъста цедка. Оставете сиропът да изстине и го налейте в бутилки.