Варивата са традиция на българската трапеза. И има защо - те са изключително полезни.
Фасулът, грахът и лещата са много богати на белтъчини, въглехидрати и фибри.
В състава им влизат някои незаменими аминокиселини и високи стойности на витамин В.
Освен това са съдържат и минерали - фосфор, калий, магнезий и желязо.
Когато ги предлагате на детето, не забравяйте, че съдържат много целулоза, която трудно се смила, при което се отделят много газове.
Затова е добре да ги сервирате за обяд, а не за вечеря, за да може малкото стомахче да спи спокойно, пише dete.bg.
Зеленият фасул е подходящ да влезе в менюто на децата като един от първите зеленчуци. Препоръчва се, защото е слаб алерген, с мека консистенция и неутрален вкус, което е предимство при захранването.
Първоначално го предлагайте като съставка на зеленчуковото пюре, а след годинка - и като самостоятелно ястие.
Зрелият фасул навлиза в детското меню след 18-тия месец и то без люспите, защото сериозно натоварва стомаха. Той е с много висока хранителна стойност, но заради характеристиката си на високоцелулозна храна е добре да го предлагате не повече от веднъж седмично. Същото важи и за лещата.
В Америка грахът е на особена почит и обикновено първото зеленчуково пюре в живота на тамошните бебета е именно от грах. У нас то се предлага след седмия месец. Децата много обичат симпатичните зелени топчета грах, но не забравяйте, че те могат да бъдат опасни. Те се аспирират лесно заради формата си и могат да затруднят дишането.