През 1973 г., Claus Riedel забелязва, че формата на балона (издутата част на чашата) влияе върху вкуса, баланса и завършеността на виното. Така той създава серията Sommelier ( днес продаваща се на цена 80 – 100 долара) и определя вида чашата, подходяща за всяко вино. В момента се предлагат няколко дузини чаши от серията Riedel, предназначени за всеки сорт и вино, както и чаши от други производители на далеч по-разумна цена.
Участвала съм в не една дегустации, с участието на едно и също вино, разлято в различни чаши и признавам, че трябва да се съглася с теорията на Claus Riedel.
Все пак за ежедневието едва ли ще въоръжим кухнята си с над дузина специфични чаши, по шест от всеки вид! И така, необходима ли е специфична чаша за всеки сорт или купаж ( няколко сорта в едно вино)? Не. Някои чаши по-добри ли са за отделни сортове и вина?
Да. Кое е по-важно - формата или размерът? Везните накланят към размера на балона. А правилата за избор на правилната чаша? Нека погледнем на тези правила по-скоро като на добри препоръки.
За да се насладите на чаша вино, скъпи дами, би трябвало да можете да оцените аромата и букета му, а по-голямото пространство, за да завъртите чашата без риск виното да се излее върху покривката, е предимство. Червените вина изискват по-голяма и издута чаша, а белите могат да се задоволят с малко по-малка.
Като материал оловният кристал е по-добър от стъклото, защото светлината не се пречупва през него и преминава осветявайки виното.
Така по-лесно оценяваме цвета и блясъка му. Независимо дали балонът на чашата е машинно или ръчно надут, щом е от кристал качеството е отлично.
При тези чаши ръбът е много тънък и допълнително ще подобри дегустаторските ви умения.
Вината от Бордо или, по друг начин казано, вината от сортове Каберне Совиньон и Мерло, както и от сортовете Зинфандел и Сира е добре да се поднесат в голяма продълговата чаша, стеснена в най-горната част. За Шардонетата и другите бели вина е добре да използваме подобна чаша, но по-малка като размер. За червените Бургундски на базата на Пино Ноар, както и за Бароло е добре чашата да е още издута и по-тясна на върха. За Шампанското и другите пенливи вина чаша във формата на флейта, издължена и ефирна ще свърши отлична работа.
А какво да кажем за онези цветни, изящно декорирани чаши, които често украсяват нашите витрини? По-добре да си останат там и да служат само за украса, защото не са функционални. Същото важи и за чашите от рязан кристал. Нека се придържаме към простотата при избора на винени чаши.
А какво да кажем за цената? Докато серията Sommmelier на Riedel е доста скъпа, на пазара има и други чаши в „правилна форма” , които могат да свършат идеална работа в ежедневието. Друг плюс при покупката на чаша за качествено вино (за разлика от сервиз от фин порцелан ) е, че тя е предназначена за редовна употреба в дома ни, а не само за специален повод. Това трябва да доведе до чувство на облекчение, че както инвестициите в стъкло, така и насладата при изпиването на виното са били щедро възнаградени.
Наздраве, скъпи дами и не забравяйте, че удоволствието е в детайлите!