Здравейте, момичета! Парижките винени барове са институция, място за срещи на интелектуалци, студенти, влюбени двойки и всички, за които е удоволствие да побъбрят на чаша вино, акомпанирано от чудесни малки ястия, хубава музика в приятна обстановка.

Въпреки забраната за пушене във Франция, винените барове не само че оцеляха, но и спечелиха и много нови почитатели и обещават да останат това, което винаги са били за парижани и гостите на града.

Десет са местата в Париж, които всяка от вас трябва да посети, за да усети истинската в парижка винена атмосфера. И така:

Melac

Париж не случайно се гордее с този традиционен винен бар! Собственикът Жак Мелак ще ви посрещне радушно и още от вратата, ще започне с разкази за родния Аверон, планински район в центъра на Франция. Барът е основан от баща му преди повече от 70 години и днес той е институция за винените любители.

Не очаквайте в листата да намерите всичко от Бордо. Господин Мелак е заклет почитателна вината от Южна Франция, включително и на собствените си лозя в Корбиер, които предлага с неустоим чар. Ако сте в Париж на 13 септември, не забравяйте да се отбиете, барът организира годишно парти в чест на прибирането на гроздето, което расте около бара.



Le Baron Bouge

Le Baron Bouge е квинтесенцията на вино-бар,за който всеки мечтае. Това е мястото, където всички почитатели на виното се събират около вкусни местни колбаси и сирена и дузина стриди в сезона им.

Със своите гигантски бъчви, блестящ бар и изискани стелажи с хиляди етикети вина, Le Baron Bouge наистина „жужи” от хора и през деня и през нощта.

През деня се пълни от местните търговци, а вечерта публиката е млада и изискана, наслаждаваща се както на виното, така и на брилянтните джаз изпълнения и картинни изложби, които собствениците периодично организират.



Caves Legrand

Caves Legrand е магазин за продажба на класни вина и повече от един век успява да запази репутацията си на място, където освен прекрасен винен избор от цяла Франция, всеки може да сдобие с отлично Шампанско, гъши дроб, трюфели и шоколад.

Като че ли наистина сме се преселили в пещерата на Аладин! В задната част на магазина е винения бар, част от романтичната Galerie Vivienne, отлично запазена от 19-ти век.



Taverne Henri IV

Въпреки името си, това всъщност не е таверна за бира, а по-скоро е един от най-старите и уважавани винени барове в Париж. Идилично разположен на Пон Ньоф, мост, който свързва Ил дьо ла Сите с двата бряга на Сена, това е едно дискретно място, оазис на спокойствие на чаша отбрано вино.

Мосю Viremoux мъдро не променя нищо в Taverne и много от вината, които барът предлага са били продавани тук в продължение на три поколения на "viticulteurs".



Le Rubis

Разходката в Le Rubis е препоръчителна за всяко време от денонощието. Мосю Албер, собственикът ще ви посрещне с чаша Божоле, с което барът е най-известен.

В този ултра модерен и скъп квартал Rue Du Faubourg St Honore, Le Rubis смело е разположил селските си бъчви вино пред самия бар, ретроспекция за една друга епоха, много преди Haute-Couture бутиците, салоните за красота и спа-центровете, колонизирали този изключителен квартал на Париж да го завладеят. Всеки, който посещава Париж, трябва да се отбие задължително на това изключително интересно място.

Le Sauvignon


Управлявана от една и съща фамилия в продължение на повече от половин век, Le Sauvignon се намира в квартал Сен-Жермен и привлича интелигентна и модна клиентела, която освен ,че е облечена по последен писък на модата е и много взискателна към виното, което и поднасят.

Отново Божолето е превзело този бар и това е мястото, където всеки трети четвъртък на ноември може да отпразнувате идването му с наистина впечатляваща компания. Тук е и мястото, където може да опитате прословутите сандвичи с патешко роти и с чудесното козе сирене Crottin dе Chavignol.



La Pallete

La Palette се намира на левия бряг , с тераса, която гледа към преминаващите хора по улицата , а сърцето на самия бар е в задната стая, бивша билярдна зала, където истинските почитатели на виното се събират, далеч от туристическата суматоха.

Любителите на виното не трябва да очакват богат избор, барът предлага пет бели и пет червени вина, които наистина си заслужават. И не забравяйте, че цените във всички барове са по-евтини, когато стоите на бара, където честно казано ще получите най-доброто усещане за мястото.



Les Papillons

Улица Mouffetard се намира в Латинския квартал и носи спомена на митичната 68 година, когато френските студенти се вдигат на най-големия бунт в съвременната френска история. И въпреки огромния туристически поток, точно в края на улицата, в близост до Marche Patriarches, има няколко класически барове, които по някакъв начин са останали непроменени.

Собственикът Ерик Бутон обича да припява шлагери на Жорж Брасанс или на любимия си Дейвид Бауи, заедно с клиентелата си на слънчевата тераса пред бара или да обяснява ентусиазирано неговата малка, но отлична винена листа, която идва от винопроизводители, които той познава лично.

La Tartine

С пожълтяла боя, стари огледала и Art Nouveau лампи, обстановката е същата от времето на откриването на бара. La Tartine е любимо място на художници, модни дизайнери и шик бохеми.

Добрата новина обаче е, че от скоро барът е собственост на трима млади парижани, които обещават да върнат менюто с прочутите тартини и винена листа от времето на неговата слава.



Piston Pelicane

Други две очарователни парижки дами закупиха този исторически винен бар. Сандра и Орели обещават да запазят традициите - еклектична вино, бутилки от Португалия и Чили, но също така, привличат и hipper тълпата през уикенда, които идват повече за коктейли, DJ и групи, изпълняващи жива музика.



Чарът на Париж е безспорен, за всекиго по нещо, изборът е голям и наистина си заслужава да се потопите в света на виното, поднесен по най-френския начин, а именно в неговите винени барове. Наздраве, мили дами!