Киселините в стомаха представляват усещане за парене, което възниква в гърдите и средната част на корема.
Леките случайни киселини са често срещани. Обикновено проблемът се решава с някои промени в начина на живот или, в по-тежките случаи, с лекарства, продавани без рецепта.
Хроничните киселини могат да сочат за наличието на по-сериозен проблем като гастроинтестинален рефлукс или както е прието да се използва в българския гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ). Макар че хората реагират по различен начин на храните, някои от тях, както и определени напитки се считат за причинители на киселини и е добре да се избягват.
Киселинни плодове и зеленчуци
Някои плодове и зеленчуци, макар и полезни, могат да предизвикат киселини в стомаха. Затова специалистите препоръчват да избягваме храни като цитрусови плодове, цитрусови сокове и доматени продукти като превенция срещу киселините.
Плодовете и зеленчуците, които могат да предизвикат симптомите, включват портокали, грейпфрут, мандарини, лимони, ананас, лук, чушки (особено лютите), домати и доматен сок.
Плодовите и зеленчуковите сокове също могат да предизвикат състоянието, защото са по-киселинни от целите плодове. Зеленчуците и плодовете, приготвени с пикантни подправки или мазни сосове също могат да предизвикат симптоми на стомашни киселини.
Пикантни храни
Пикантните храни често предизвикват киселини. Поради тази причина е добре да избягваме ястията, приготвени с лютиви чушки, горчица, азиатско къри, чили.
Сладките подправки като ментата също не са добър избор. Когато вечеряме навън, е препоръчително да изискваме да не подправят ястията ни или да сервират подправките отделно, за да се предпазим от киселини. Когато готвим, трябва изобщо да забравим за пикантните подправки.
Кофеинови напитки и храни
Съдържащите кофеин храни като шоколад, тирамису и различните енергийни блокчета също могат да предизвикат киселини, както и напитките като кафе, чай, газирано, енергийни напитки и горещ шоколад. Хората, които нямат проблем с умереното количество кофеин, е добре да избягват поне напитките с най-високото му съдържание – еспресо и енергийни напитки.
Мазни храни
Ограничаването или избягването на мазните храни може да помогне да намалим честотата и тежкия характер на киселините в стомаха. Отслабването, твърдят специалистите, също помага. Тъй като консумацията на мазни храни често се свързва с лошо поддържане на теглото, избягването им ще ни осигури повече от една ползи.
Мазните и пържените храни като червено месо, чипс, бекон, наденици, пълномаслени млечни продукти, маслото и яйчните жълтъци могат да предизвикат киселини в стомаха.
Рафинирани въглехидрати
Рафинираните въглехидрати като обогатените тестени изделия, пастата, снаксовете и трапезната захар също могат да доведат до храносмилателни проблеми, включително киселини.
Храните с висок гликемичен индекс влияят негативно върху нивото на кръвната захар.
Затова експертите препоръчват да ограничим рафинираните въглехидрати и да ги заменим с храни с нисък гликемичен индекс – например пълнозърнестите продукти, съветват от zdrave.bg