Като член на семейство кръстоцветни, които успешно се борят с рака, зелето е нискокалоричен, но пълен със здравословни съставки есенен зеленчук, който може да се използва в множество вкусни и полезни рецепти.

Освен че е пълно с витамин С, зелето ни осигурява почти 100% от дневната необходима доза витамин К, който играе важна роля за кръвосъсирването, здравето на костите и на сърцето.

Хранителните вещества в този здравословен зеленчук имат антиоксидантни и противовъзпалителни свойства, пише tia.bg.

Рецепта за салата със зеле, репички и портокал

Прясна и хрупкава, тази салата ще задоволи и вкуса и глада ни. Сервира се като гарнитура към ястия с пилешко или свинско месо.

Необходими продукти:

1 ч.л. сусамено олио
1/2 с.л. оризов оцет
2 с.л. пресен портокалов сок
1/8 ч.л. чили на прах
1/4 ч.л. морска сол
6 големи листа от зеле
8 репички
2 портокала

Начин на приготвяне:

Нарязваме зелето и репичките на тънки ивички и ги поставяме в купа. Добавяме и портокалите на парчета и внимателно разбъркваме. В отделен съд смесваме сусамовото олио, оцета, портокаловия сок, чилито и малко сол и бъркаме до получаването на еднородна смес. Поръсваме салатата с дресинга и ако е необходимо, я подправяме допълнително със сол.