Сигурно се чудите защо напоследък публикуваме толкова много веган, био, органични и както искате ги наречете още идеи за рецепти, начин на хранене и грижа здравето и красотата.
Съвсем скоро ще се опитаме да обясним в рамките на един материал какво ни вдъхновява, защо и какво целим сами за себе си прегръщайки идеята за този начин на живот.
Сега бихме искали да ви представим един невероятен, божествено вкусен вариант на добре познатите ни шоколадови, сочни и топящи се в устата браунис кексчета.
Резултатът от този първи за нас експеримент бе неотразим на вкус, макар и не дотам естетически издържан. Но всичко с времето си.
Именно поради тази причина ще подкрепим рецептата със снимки от кулинарния блог Ohsheglows.com.
И така, необходимите продукти са:
1 ½ с.л. ленено семе, но смляно с кафемелачката или блендера и разбъркано с 3 с.л. вода
¾ ч.ч. брашно (по-добрият вариант е оризовото брашно)
1 ч.ч. бадеми, смлени на брашно (1 ½ ч.ч. готово бадемово брашно)
½ ч.ч. какао
½ ч.л. сол
¼ ч.л. сода
¼ ч.ч. (може и с лъжица-две повече) кокосово масло
1 ч.ч. и 2 с.л. черен шоколад (начупете го на мънички парченца)
1 ¼ ч.ч. кафява захар
¼ ч.ч. бадемово мляко (заменете с каквото мляко предпочитате)
1 ч.л. ванилова есенция
½ ч.ч. счукани орехи
Начин на приготвяне:
Загрейте предварително фурната на 180С. Пригответе си подходяща тавичка за печене, най-добре да е по-малка и правоъгълна. Намазнете я добре.
В блендер или кухненски робот смелете бадемите на брашно (това няма да е нужно, ако сте си закупили готово бадемово брашно).
В купа смесете всички сухи съставки (брашно, бадемово брашно, сода, какао, сол).
В голяма купа сложете шоколада и кокосовото масло и ги разтопете в микровълнова печка за около 30-45 секунди или докато се стопят. Разбъркайте добре и добавете кашичката от ленено семе, захарта, ванилията и млякото. Разбъркайте добре.
Изсипете „мокрите” съставки върху сухите и разбъркайте отново. Имайте предвид, че сместа ще е доста суха, но не се притеснявайте от този факт и продължавайте да бъркате.
Добавете счуканите орехи и 2 с.л. шоколад.
Изсипете сместа в приготвената тавичка и покрийте отгоре с парче готварска хартия. Разстелете с ръце и отгоре загладете повърхността с лъжица.
Печете 32-34 минути, извадете браунито да се охлади на стайна температура за около час и половина. Звучи много, но ако извадите сладкиша от тавата преди да е изстинал напълно той ще се начупи! Както стана и в нашия случай...
Приятен десерт!!!