Автор
Woman.bg

Как да се справим с пристъпите на глад през бременността

Спомняте ли си как сте пращали мъжа си посред нощ за сладолед и ягоди или сте се обаждали на майка си, за да я питате за рецепта на любима храна от детството си?

Около 50% от бременните жени преживяват пристъпи на глад, свързани с необичайни храни по необичайно време от денонощието.

Макар че в Индия се смята, че по време на бременността жените имат склонност да похапват повече кисели краставички и цитрусови плодове, пристъпите на глад всъщност включват огромно разнообразие от храни и са съпътствани от странна слабост към нехранителни предмети като керамични чаши или восъчни пастели.На какво се дължат пристъпите на глад

Ако започнем да търсим причините, ще открием, че пристъпите на глад по време на бременността най-вероятно се дължат на тежките хормонални промени, настъпващи в женското тяло през този период. Сутрешното гадене, подутият стомах и умората карат бременната да изпитва желание за консумация на определени видове храни, които носят комфорт и облекчение. Същото се отнася и за керамичните чаши и другите странни предмети, към които можем да развием слабост – те буквално ни успокояват.

Често причините са чисто психологически, защото бременността е период, в който жените имаме оправдателна причина да си угаждаме на всички прищевки.

Понякога пристъпите на глад възникват, защото имаме недостиг на желязо, магнезий, протеини, витамини или калций по време на бременността, но все още няма научни доказателства за точните причини на това състояние.Как да овладеем пристъпите на глад по време на бременността

Пристъпите на глад не се считат за нещо ненормално или вредно и не засягат пряко протичането на бременността. Това е също толкова нормално, колкото нежеланието да ядем определени неща през този период. Все пак има няколко разумни начина да овладеем глада, за да не пращаме съпруга си през вечер до супермаркета по малките часове.

Киселото мляко е много добра опция, когато изпитваме силно желание да си хапнем нещо сладко. Сладоледът също е подходящ избор - ако нямаме проблем с наднорменото тегло или диабета. Когато изпитаме силно желание да похапнем шоколад обаче е препоръчително да ядем течен шоколад вместо с ядки или плодове.

Специалистите твърдят, че питателната закуска може да ни помогне да избегнем пристъпите на глад през деня. Ако се чувстваме сити и доволни, ще се чувстваме по-малко гладни.

Когато изпитваме желание за похапване на висококалорични храни като млечен шейк, хамбургер, кекс, бонбони или шоколад, е желателно да ограничаваме порциите, които консумираме. Порциите кашкавал, сирене и други високомаслени продукти също трябва да се ограничат. Когато си поръчваме нещо навън, е добре да е малка порция. Важно е да се разхождаме редовно, за да изгаряме възможно най-много калории.

Понякога може да изпитваме глад за нещо, от което тялото ни наистина се нуждае. Плодовете и зеленчуците, особено цитрусовите, са полезни за здравето ни не само по време на бременността, но в това състояние можем да ги ядем когато ни се прииска в каквито поискаме количества.Важно е да сме разумни и да разбираме какво представлява емоционалното хранене. То е явление, което се наблюдава и без да сме бременни, и може да бъде контролирано като се разсеем с филм, похапване на плодове или пуканки.

Също така можем да излезем за разходка с мъжа си или на едно кръгче с колата. Но не трябва да забравяме да вземем със себе си здравословни закуски, за да не се окажем изневиделица на гишето на МакДоналдс. Една чаша сок също може да помогне. Ако нямаме проблем с готвенето и аромата на някои храни, докато сме бременни, е желателно сами да приготвяме ястията, които ни се прияждат спонтанно. Това ще държи вниманието ни заето с нещо, а и ще ни позволи да контролираме съставките в храната си.

Пристъпите на глад през бременността са напълно нормални. Жените обикновено се нуждаят от повече калории, докато са бременни. Затова спонтанния глад може да бъде оправдан до някаква степен. Важно е да ядем както питателни, така и успокояващи храни, които ни карат да се чувстваме добре и да контролираме депресията и стреса, за да се радваме на здрава и щастлива бременност.