Автор
Woman.bg

Тарталети с ванилов крем и ягоди за празника!

Просто и кратко – мили дами, отделете си малко време привечер и пригответе тези лесни и божествено вкусни тарталети с кремче и ягодки, за да зарадвате както себе си, така и всички у дома, за които днес сте специални.

Необходими продукти за тарталетите:

*Ако си нямате формички за тарталети можете да попълните липсата бързо! Във всеки по-голям магазин, както и в магазинчетата за левче ги има.

200 гр. брашно
100 гр. масло (нарязано на парченца)
1 жълтък
3 с л ледена вода
1 малка лъжичка (за кафе) бакпулвер
1 ванилия
2-3 с.л. пудра захар

Брашното, бакпулвера и пудрата захар се пресяват в купа. Към тях се добавя нарязаното на парченца масло. Омесва се за кратко, добавя се жълтъка, ванилията и водата. Омесва се тесто. Оформя се на топка, която се увива с фолио и се поставя в хладилник за около 30-40 минути.

Намазняват се с масло формичките за тарталети. От тестото се късат малки парчета, които се разточват с точилка на кръгове малко по-големи от формите.

Тестото се притиска с пръсти плътно по стените и дъното на формичките. Излишното тесто в горната част на формите се маха.

Дъното на всяка оформена по този начин тарталета се надупчва с вилица.

Пекат се в предварително загрята на 180 С фурна до придобиване на лек златист цвят. Оставят се да изстинат и чак тогава се пълнят с крем.

Необходими продукти за крема:

50 гр. захар
4 жълтъка
30 гр. царевично нишесте
250 мл. прясно мляко
1 ч.л. ванилова есенция

Млякото се загрява в тенджерка на умерен огън, докато почти започне да завира.

Разбъркайте жълтъците със захарта, докато сместа побелее. Добавете царевичното нишесте и объркайте добре.

Към получената смес от яйцата, захарта и нишестето си добавя и врялото мляко, но на тънка струйка.

Сместа се връща в тенджерата и се слага на котлона. Разбърква се непрекъснато около 3-4 минути, докато се сгъсти. Маха се от котлона и се добавя ванилията.

Тенджерката с готовият крем се покрива с прозрачно фолио за да не се образува коричка, докато изстива. Оставя се да изстине напълно.

И за топинга от ягоди:

200 гр. пресни ягоди
Супена лъжица меди и супена лъжица лимонов сок

Почистените, измити и нарязани на четвъртинки ягоди се смесват меда и лимоновия сок. Оставят се да престоят 10-ина минутки и ако пуснах много сокче се прецеждат.

Върху тарталетите се слага от изстиналия млечен крем, а отгоре една лъжица от ягодите.