Тлъстите храни намаляват репродуктивността на мъжете
Автор
Woman.bg

Тлъстите храни намаляват репродуктивността на мъжете

Консумирането на много тлъсти храни при мъжете може да засегне качеството на семенната им течност, сочи американско изследване, публикувано в европейското специализирано научно издание Human Reproduction, цитирано от БГНЕС.

Изследването показва, че мъжете, които консумират повече омега-3 мастни киселини, съдържащи се главно в рибата и някои растителни масла, имат повече нормални сперматозоиди, отколкото тези, които ядат по-малко такива храни.



Връзката между качеството на спермата при мъжете и типа предпочитани храни се дължи на по-голямата консумация на наситени мазнини, които се съдържат в колбасите, някои видове месо, палмовото масло и др., които са и фактор за сърдечно-съдови заболявания, подчертават авторите.

Изследването е проведено в САЩ между декември 2006 г. и август 2010 върху 99 мъже, отговорили на специален въпросник за техните навици в храненето. След анализ на тяхна сперма се оказало, че мъжете, консумиращи повече наситени мазнини, имат с 35% по-малко сперматозоиди, както и с 38% по-малка концентрация на семенната течност, от останалите.

Според ръководителя на изследването проф. Джил Атаман, промяната на хранителните навици към намаляване на вредните храни и увеличаване на количеството омега-3 мастни киселини може да подобри здравето като цяло, но също и репродуктивните способности на мъжете.