Днес вече всички знаят колко са полезни омега-3 мастните киселини за младостта и красотата.

Те спомагат за понижаване на кръвното налягане, предотвратяват сърдечните заболявания и депресиите, играят огромна роля в повишаването на функциите на мозъка и придават млад и сияещ вид на косата и кожата.

Най-често като източник на омега-3 киселини се споменава мазната риба и рибеното масло. За съжаление обаче не всички обичат риба, а вегетарианците и постещите я отказват по идеологически съображения. От какви други продукти можем да си набавим тези полезни вещества?

Омега-3 киселини се съдържат и в постни продукти, при това важно е не само наличието им, но и съотношението между омега-3 и омега-6 мастни киселини. Идеалното съотношение е 1:4 или 1:3. По-висока концентрация на омега-6 може да доведе до развиване на рак, сърдечни и автоимунни заболявания, сред които артрит, диабет, алергия и астма. Омега-3 киселините сякаш компенсират вредния ефект на омега-6, осигурявайки добър баланс и здраве. Точно това съотношение сме отчели в описаните по-долу продукти.

Ленено семе и ленено масло

Лененото семе е един от най-често препоръчваните източници на омега-3 киселини. Добре е да го държите във фризера, така ще се запази по-добре. Семената обаче са абсолютно безвкусни, затова не стават за приготвяне на отделни ястия. Можете да поръсите с шепа семена кашата или мюслито си, за да повишите съдържанието на омега-3 в менюто си. При приготвянето на печива лененото масло може да послужи като заместител на яйцата. 1 супена лъжица ленено масло съдържа 7890 мг мазнини омега-3.

Конопено семе

Конопът съдържа най-важните за човека мастни киселини и има идеално съотношение между омега-3 и омега-6 киселините (1:3). Конопеното семе може да се ползва по същия начин като лененото. То замества животинските белтъчини и може да се добавя в каши и печива. Съдържа минерали и редки полиненаситени мастни киселини (например гама-линоленова и стеаридонова). Конопените семена също е препоръчително да се съхраняват на студено.

Очаквайте продължение