От днес започват 40-дневните Коледни пости, които ще завършат на 24 декември - Бъдни вечер. Постът се нарича още Малка четиридесетница за разлика от Голямата четиридесетница - Великденския пост.
Преди Коледа вярващите постят, за да се подготвят да посрещнат материализираното Божие слово - сина Исус Христос.
През Коледните пости не трябва да се ядат храни от животински произход - месо, мляко, сирене, яйца, кашкавал. Олио и вино може да се употребяват - без сряда и петък. На Никулден - 6 декември, се разрешава риба и вино. Изключение се прави за децата, бременните жени, болните и възрастните хора, на които са разрешени мляко и млечни продукти по време на поста.
Според духовниците не е толкова важно да се спазва стриктно физическия пост, а с делата си човек да покаже, че искрено се е разкаял за волните и неволни грехове и да потърси опрощение.
Защо се пости
Според църквата истинският пост е вид отчуждаване от злото. Постещият се въздържа от блажна храна с религиозно-нравствена цел. За църквата постите са основният начин да бъде преборен греха, изначално заложен в човека.
Постенето, като приемане само на определен вид храна, трябва да бъде съчетано и с духовен пост. Само така душата на човека ще бъде спасена.
Какво можем да ядем, ако постим?
Може да използвате Коледните пости като възможност за прочистване на организма от натрупаните токсини и шлака. Важно е да отбележим, че бременните жени и болните трябва предварително да се посъветват с лекар, ако искат да постят.
Църковният пост през първата седмица на Коледните пости повелява да се приема само растителна храна с олио, от втората до четвъртата седмица се разрешава риба, на шестата седмица – растителни храни с олио, на 25 декември се блажи.